Aileler ve İHD, kaybedilen Mustafa Saygı için buluştu

 İHD ve kayıp yakınları, 1994'te Suruç'ta gözaltına alınan ve kendisine bir daha ulaşılamayan Mustafa Saygı’nın akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” şiarıyla her hafta düzenledikleri oturma eyleminin 488’incisini dernek binasında yaptı. Eyleme İHD Amed Şubesi yöneticileri ile kayıp yakınları katıldı. Eylemde, 3 Haziran 1994 tarihinde Urfa’nın Suruç ilçesine bağlı Yoğurtçu köyünden kırmızı renkli motosikleti ile Alacık köyüne doğru giderken Türk askerlerince gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Mustafa Saygı’nın akıbeti soruldu.

'SORUMLULAR İKTİDARDA'

Eylemde konuşan İHD Genel Başkan Yardımcısı Raci Bilici, başta anneler olmak üzere herkesin bayramını kutladı. Bilici, “Yaşanan olaylar, geçmiş siyasi iktidarlarının bilgisi dahilinde oldu. Bütün siyasi iktidarlar bu işin sorumlusudur. Annelerin gözyaşlarının dinmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor” dedi.

HİKÂYESİ

İHD Amed Şubesi Yöneticisi Adnan Örhan, Mustafa Saygı’nın hikâyesini şöyle anlattı:

“1969 yılında Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde doğan Mustafa Saygı, maddi imkânsızlıklardan dolayı ancak ilkokula kadar okuyabildi. 1982 yılında evlenen Mustafa Saygı 3’ü kız 5 çocuk babasıydı. Ailesinin geçimini sınır ticareti ve inşaat işçiliği yaparak sağlıyordu. 3 Haziran 1994 tarihinde Suruç’un Yoğurtçu köyünden kırmızı renkli motosikleti ile Alacık köyüne doğru giderken Mustafa Saygı’dan bir daha haber alınamadı. Mustafa, akşama doğru evine dönmeyince ailesi her yerde onu aramaya başladı. Ailesi yol üzerindeki çobanlardan Mustafa’nın askerler tarafından gözaltına alındığını öğrenir. Bunun üzerine hemen jandarma karakoluna başvuruda bulunan ailesine karakolda olmadığı bilgisi verilir. Karakolda olmadığı bilgisini alan aile, Cumhuriyet savcılığına yazılı başvuruda bulunarak Mustafa’nın bulunmasını talep eder. Ayrıca gazeteye kayıp ilanı verirler. Ancak herhangi bir yerde Mustafa’nın izine rastlanılmaz.”

Suruç ilçesinin Bilgen köyünün Akdoğan mezrasında, 15 yıl sonra bir höyükte defineciler tarafından yapılan kazıda bulunan motosiklet ve kemik parçaları üzerinden yapılan araştırmalardan bir sonuç çıkmadı.

Saygı Ailesi'nin AİHM'de açtığı dava devam ediyor.