Ýstanbul Ýşçi Saðlıðı ve Ýş Güvenliði Meclisi, Aðustos ayında en az 71 işçinin çalışma koşulları nedeniyle iş cinayetine kurban gittiðini açıkladı. Bu cinayetlerin çoðu Ýstanbul, Adana, Ýzmir ve Muðla'da gerçekleşti.
Ýstanbul Ýşçi Saðlıðı ve Ýş Güvenliði Meclisi tarafından Aðustos ayı iş cinayetleri raporu açıklandı. Raporda yer alan bilgilere göre, Aðustos ayında en az 71 işçinin hayatını kaybetti. Tarım-orman işçilerinden 18'i hayatını kaybederken, Muðla'da orman yangınına müdahale eden helikopterin düşmesi sonucu 5 işçi yaşamını yitirdi. Ýnşaatlarda çoðunluðu düşmelerin neden olduðu 14 ölüm meydana geldi. Enerji sektöründe 9 işçi, maden, büro, eðitim, sinema sektöründe 6'şar işçi, nakliye ve metal işlerinde çalışan 5'er işçi yaşamını yitirdi. Rapordaki verilere göre, en fazla iş cinayetlerinin yaşandıðı kentler Adana, Ýstanbul, Ýzmir ve Muðla oldu. 71 iş cinayetinde 7'şer ölüm Ýstanbul ve Adana'da, 5'er ölüm Ýzmir ve Muðla'da yaşandı.
Meclis tarafından yapılan açıklamada da, işçilerin çalışma koşulları nedeniyle yaşamını yitirdiðine dikkat çekilerek, "Ýstanbul'da 3 set işçisi yaşamını yitirdi. Kanal reklam yayınlasın, patron para kazansın Ferrari'ye binsin diye hayatlarına kıyılan insanlar adına soruyoruz. Daha kaç kişi ölmelidir? Adana'da ise inşaat işçileri dernek örgütlenme faaliyetinde bulunan 29 yaşındaki arkadaşımız Cemal Özbek 25 Aðustos'ta 10. kattan düşerek aramızdan ayrıldı. Bizler de diyoruz ki, işçi saðlıðı ve güvenliði patronlar tarafından bir maliyet unsuru olarak görülemez. Yine kim tarafından olursa olsun bir kazanç kapısına dönüştürülemez. Kaza, kader veya ülke menfaatleri gibi özünde patronların karlarını artıran gerekçeler gösterilerek üstü örtülemez. Bu yüzden devletten ve sermayeden baðımsız olarak oluşturmaya çalıştıðımız işçi saðlıðı ve güvenliði politikamızı sabırlı ve inatçı adımlarla örmeli ve güçlendirmeliyiz" diye kaydedildi.