Açlık Grevlerini İzleme Heyeti: Tecrit hemen bitmeli

Açlık Grevlerini İzleme Heyeti, eylemlerin giderek yayıldığına dikkat çekerek, hükümeti demokratik çözüme çağırdı, "Tecride son verilmeli" dedi.

İstanbul Tabip Odası (İTO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’ndan (TİHV) oluşan Açlık Grevlerini İzleme Heyeti, İHD İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. 

'ÖLÜMLERDEN KAYGILIYIZ!'

Basın açıklamasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Murat Ekmez yaptı. Ekmez, “Ne yazık ki geçmişte bu topraklarda açlık grevleri sürecinde birçok insanın ölümüne, kalıcı sakatlıklarına tanıklık ettik. Açlık grevleri konusunda maalesef dünyanın en deneyimli ülkesiyiz. Biz sağlık meslek örgütleri ve insan hakları savunucusu kurumlar olarak cezaevlerinde açlık grevlerinin geldiği aşamada karşılaşabileceğimiz ölümler, sakatlıklar için kaygı duyuyor ve gündemin hızla değiştiği, değiştirildiği bir dönemde insan yaşamından daha önemli hiçbir şey olmadığını Türkiye kamuoyuna bir kez daha hatırlatıyoruz” dedi.

‘EYLEME KATILANLARIN SAYISI ARTIYOR'

Ekmez, açlık grevinde amacın ölüm değil; kısıtlanmış koşullarda olanların taleplerini dile getirdiği bir protesto olduğunu söyledi. Cezaevlerinde süresiz-dönüşümsüz açlık grevine girenlerin sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Ekmez, şöyle konuştu: “Şu an toplam sayı 300’e yaklaşmıştır. İstanbul’da Silivri, Bakırköy ve Maltepe cezaevlerinde açlık grevcileri mevcut olup Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde 4 tutuklu/hükümlü 53’üncü güne girmiş, oluşabilecek yaşamsal riskler için kaygılanmaktayız” diye ifade etti. Kendilerine ulaşan bilgiler hakkında bilgilendirme yapan Ekmez, “Açlık grevinde olan tutuklu/hükümlülerin hekim tarafından düzenli sağlık kontrolü yapılmıyor, B1 içeren B vitamin kompleksi tabletler düzenli ve tam doz verilmiyor. Koğuşların ısıtma, aydınlatma ve havalandırmanın yeterli olmaması, sosyal aktivitelerin kısıtlanması, iletişim haklarından yoksun bırakılmaları gibi temel sorunlar yaşıyorlar."

Ekmez, “İstanbul Tabip Odası, SES İstanbul Şubeleri, TİHV, İHD olarak izleme heyeti oluşturduk. Açlık grevindeki tutuklu/hükümlülerin etik, hukuki ve tıbbi açıdan takipçisi olduğumuzu kamuoyuyla paylaşıyoruz” diye belirtti. 

TALEPLER

Ekmez, Adalet Bakanı ve kamuoyunun dikkate alması için taleplerini şöyle sıraladı:

“ *Açlık grevinde bulunan mahpusların ulusal ve uluslararası etik ilkelere uygun şekilde, düzenli sağlık kontrollerinin yapılması ve bağımsız hekimlerin cezaevlerinde muayene yapmalarının sağlanması,

* Sakatlıkların önlenmesi için mahpuslara mutlaka su, tuz, şeker ve karbonata ek olarak B1 (TİAMİN) vitamini temin edilmesi veya B1 içeren B vitamin kompleksi tabletlerin tam doz verilmesi,

* Açlık grevlerinin olası ölüm ve geriye dönüşsüz sakatlıklar yaşanmadan önce sona ermesi için gerekli insani duyarlılığın gösterilmesini ve demokratik yollarla çözüme ulaşmasını istiyoruz.”

'AĞIR TECRİT SON BULMALI'

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri de oluşturdukları İzleme Heyeti’ne değinerek, “İzleme faaliyeti yapacağız ve hapishaneleri ziyaret edeceğiz. Bunla birlikte izlenimlerimizin sonuçlarını sizlerle paylaşmayı düşünüyoruz” dedi. Marmara Bölgesi’nde; İstanbul, Edirne, Tekirdağ, Bandırma, Gebze, Kandıra, Burhaniye, Düzce, Balıkesir’de süresiz dönüşümsüz açlık grevlerinin olduğunu belirten Yoleri, şunları belirtti: "Açlık grevine başlayan mahpusların sosyal haklarının engellendiğini görüyoruz. Atölyelerin ve sosyal görüşmelerin iptal edilmesi durumu var. Ziyaret, mektuplaşma yasakları olduğunu belirtebiliriz. Havalandırmaya çıkarılmasının süresinin kısaltıldığını görüyoruz. Hijyen konusunda sorunlar var. Bazı mahpuslar tek kişilik hücreye alınıyor. Grevin ilerlemesiyle tek kişilik hücreye konulmaları tehlike arz ediyor. İmralı’daki en ağır tecride son verilmesini ve cezaevlerindeki açlık grevlerinin son bulmasını istiyoruz."

SES Anadolu Şube Eşbaşkanı Erdal Güzel ise bundan sonraki süreçte İzleme Heyeti’nin önünü açılmasını istediklerini söyleyerek, “Önemli olan biz değil açlık grevindeki kişilerdir. Tecridin kalkması gerekir” diye ekledi.

THİV’den Ayşe Çetintaş ise, “Yaşam hakkından daha kıymetli bir şey yok" mesajını verdi.