Açlık Grevlerini İzleme Heyeti Bakırköy Cezaevi’ni ziyaret etti

Açlık Grevlerini İzleme Heyeti, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde açlık grevindeki siyasi tutsakları ziyaret etti. Ziyaret sonrası cezaevi önünde açıklama yapmak isteyen heyete polis izin vermedi. Heyet bir tutsağın durumunun kritik olduğunu açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı avukat Gülseren Yoleri, İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ekmez, İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, Sağlık Emekçileri sendikası (SES) Anadolu Şube Başkanı Erdal Güzel’den oluşan Açlık Grevi İzleme Heyeti Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde açlık grevinde bulunan tutsakları ziyaret etti.

Açıklamayı engelleyen polisler, gerekçe olarak İstanbul Valiliği yasağını öne sürdü ancak bu yönde herhangi bir tebligat göstermedi.

‘TALEBİMİZE RAĞMEN CEZAEVİ MÜDÜRÜ VE SAVCISIYLA GÖRÜŞTÜRÜLMEDİK!’

Heyet engellemeye rağmen açlık grevi eylemcileriyle yaptıkları görüşme hakkında basın mensuplarını bilgilendirdi. İlk sözü alan İTO Yönetin Kurulu Üyesi Murat Ekmez, Bakırköy Cezaevi’ndeki açlık grevinde olan tutsakların başvuruları üzerine bugün bu ziyareti gerçekleştirdiklerini aktardı.

İzleme heyeti olarak Bakırköy Cezaevi Müdürüne ve Bakırköy Cezaevi’nden sorumlu infaz savcılısına başvuruda bulunduklarını belirten Ekmez, Adalet Bakanlığı’na bu yöndeki taleplerini iletmelerine rağmen bugün ne cezaevi müdürüyle ne de savcısıyla görüştürülmediklerine dikkat çekti. Ekmez, bu konuda Adalet Bakanlığı’ndan gelen yanıtı bekleyeceklerini söyledi.

‘HEKİM KONTROLERİ YAPILMIYOR !’

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı avukat Gülseren Yoleri ise, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde 6 siyasi mahpusun açlık grevinde olduğunu, bu 6 kişinden 4 ile görüşebildiklerini aktardı. Yoleri, 64 güne varan açlık grevindeki siyasi tutsakların aktarımlarını şöyle paylaştı: “Mahpuslar, Bakırköy’deki açlık grevlerine ilişkin cezaevi idaresinin yaklaşımın genel olarak olumsuz olmadığını, kabul edilebilir sınırlarda bir yaklaşımın söz konusu olduğunu söylediler. Gerekli sıvı beslenmelerini sağlayabildiklerini; vitamin kullanımına ilişkin bir sıkıntılarının olmadığını belirtiler. Sadece günlük olarak hekim kontrolünün yapılmadığı konusunda bir sıkıntıları vardı. Hekimler değil de sadece sağlık görevlileri tarafından ziyaret edildiklerini biliyoruz.

‘ESMA BAŞKALE AŞIRI KİLO KAYBINA UĞRADI!’

Özellikle 64 gündür açlık grevinde olan Esma Başkale isimli mahpusun yüksek tansiyon ve aşırı kilo kaybıyla devam eden bir süreç yaşadığını öğrendik. Buna ilişkin tıbbı olarak bazı önlemlerin alınması lazım ancak bu konuda cezaevi hekimliğiyle görüşme gerçekleştirilemediği için nasıl bir önlem alındığını konusunda da bir bilgi sahibi olamadık.”

SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ !

Açlık Grevleri İzleme Heyeti olarak ziyaretlerinin Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi ile sınırlı kalmayacağını; açlık grevlerinin sürdüğü Marmara Bölgesi’ndeki tüm cezaevlerini ziyaret edeceklerini aktaran Yoleri, bu cezaevlerinde hem hekimlerle, hem cezaevi idaresiyle ve eylemi sürdüren tutsaklarla görüşmeler gerçekleştirerek var olan sorunların çözümlerine katkıda bulunacaklarını söyledi. Heyet olarak Adalet Bakanlığı ile bu konuda görüşmelerinin sürdürdüklerini aktaran Yoleri sürecin takipçisi olacaklarını vurguladı.

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde açlık grevinde olan siyasi tutsakların isimleri şöyle: Belgin Kanat, Zozan Kutun, Gurbet Ektiren, Nesrin Akgöz, Esma Başkale, Reyhan Coşmuşlu. Açlık grevine başlayan ilk grup açlık grevinin 64 gününde; ikinci grup ise 35 gününde.