Avrupa Birliði Komisyonu Romanya konusunda oldukça sert bir rapor hazırlayarak ülkede demokratik deðerlere saygı gösterilmesini, hukuk üstünlüðünün saðlanması için önlemler alınmasını istedi. Romanyayı sert bir şekilde eleştiren AB, hükümetin siyasal muhaliflerini yargın mekanizmasıyla bastıran Türkiyeye karşı ise oldukça yumuşak bir söylem kullanıyor.
2007 yılında Avrupa Birliðine üye olan Romanyada geçtiðimiz günlerde merkez sol hükümet ile Cumhurbaşkanı Traian Basescu arasındaki gerginlik, Basescunun görevinden alınmasıyla sonuçlanmıştı.
Romanyadaki merkez saðın lideri olan Basescunun görevden alınmasıyla sonuçlanan süreç eski başbakan ve sosyal demokratların eski lideri Adrian Nastasenin geçtiðimiz ay hapis cezasına çarptırılması ve artından intihar girişiminde bulunmasıyla başladı.
Bu kararın ardında Basescunun olduðunu iddia eden sosyal demokrat hükümet, cumhurbaşkanını görevden almak için harekete geçti. Ülkede rejimin temelini oluşturan kurumların yönetiminde deðişiklikler yapan hükümet, Anayasa Mahkemesine de yeni atamalar yaptı ve kısa bir süre sonra da Basescuyu görevini kötüye kullandıðı iddiasıyla görevinden aldı.
Romanyada referandumla Cumhurbaşkanı Basescunun görevde kalıp kalmayacaðı belirlenecek. Kamuoyu yoklamaları referandumda sosyal demokrat hükümetin yüzde 70 gibi bir halk desteðine sahip olduðunu gösteriyor.
Cumhurbaşkanı ise hükümeti sivil darbe gerçekleştirmekle ve ülkede demokratik rejimin temel hukuksal dayanaklarını ortadan kaldırmakla suçluyor.
Avrupa Birliði, Romanyadaki bu iktidar mücadelesini çok yakından izliyordu. Dün yayınlanan taslak raporda ülkede siyaseti ve devlet düzenini yeniden dizayn eden sosyal demokrat hükümete son derece aðır eleştiriler getirildi.
Avrupa Komisyonunun Romanya konusundaki 22 sayfalık taslaðında Avrupa Birliði ile ikili ilişkiler çerçevesinde iyi işleyen baðımsız bir yargı ve demokratik kurumlara saygı vazgeçilmezdir ifadesi kullanıldı.
Raporda ayrıca Komisyonun Romanya hükümetinin son adımlarının temel prensipler konusunda ciddi endişelere neden olduðu da ifade edildi.
AB Komisyonunun Romanyaya gösterdiði bu tepki son 10 senedir Türkiyede yargı mekanizmalarını siyasal muhaliflerini tasfiye amacıyla yeniden dizayn eden AKP hükümetine karşı sessizliðini hatırlattı.
AB Komisyonunun her sene yayınladıðı ilerleme raporlarında son dönemlerde Türkiyedeki demokratik sistem, demokrasinin temel prensipleri gibi konularda net vurgular yapılmıyor.