ABD ve Avrupa, Türkiye’nin rehine diplomasisini görüyor

Dünyaca ünlü haber sitesi BuzFeed'te yayınlanan bir analizde Türkiye'nin rehine diplomasi ve NATO ittifakına ihaneti değerlendirildi.

BuzzFeed adlı haber sitesinde Mitch Prothero imzasıyla yayınlanan haberde, Türkiye’nin birçok Amerikan ve Avrupa vatandaşını tutuklamasıyla bir tür ‘rehine diplomasisine’ yöneldiği gerçeğinin görüldüğü ve NATO’ya ‘ihanet ettiğine’ dikkat çekildi.

AKP hükümetinin 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında başlattığı tutuklamalarla Avrupa ülkelerine iltica eden Fethullah Gülen yandaşlarının iadesini sağlamak istendiğinin belirtildiği haberde, bunun birçok Avrupalı ve Amerikan bürokrat ve diplomata dayandırıldığı kaydedildi. Haberde bu tutuklamalara örnek olarak 10 ay önce tutuklanan ABD’li din adamı Andrew Brunson ile Alman vatandaşı gazeteci Deniz Yücel gösterildi.

Birçok Avrupalı üst düzey güvenlik kaynağının Türk yetkililerin bu tutuklamaları sürekli olarak darbe girişimine katılanların sınırdışılarıyla bağlantılandırmaya çalıştığını söylediği de haberde yer aldı.

REHİNE DİPLOMASİSİ ‘UTANMAZCA’

Mitch Prothero’nun haberinde bir Avrupalı yetkilinin “Türklerin bu tutuklamaları ABD ve Almanya’dan istedikleri kişilerle bağlantılandırmaları utanmazcaydı” şeklindeki sözlerine yer verildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in geçtiğimiz hafta yaptığı ve Die Welt muhabiri Deniz Yücel’in  Türkiye tarafından ‘rehine olarak tutulduğunu’ söylediği açıklamasına yer verilen haberde, “Trump yönetimindekiler ise bu konuda daha sakıngan davrandılar” denildi.

BuzzFeed haberinde, Türkiye’nin ABD’den Fethullah Gülen’in, Almanya’dan ise birçok subayla birlikte darbe girişiminin yöneticilerinden olduğu iddia edilen Adil Öksüz’ün iadesini talep ettiği hatırlatıldı. Almanya ile yaşanan krizin son olarak Af Örgütü üyesi Peter Steudtner ile gazeteciler Deniz Yücel ve Meşale Tolu’nun tutuklanmasıyla en üst seviyeye çıktığı savunulan haberde, ‘terörizm’ suçlamalarının Sigmar Gabriel tarafından ‘her türlü eleştirel sesi susturmaya’ yönelik kullanıldığı yönündeki tespitine değinildi.

REZA ZARRAB’IN İADESİ HEDEFLENİYOR

BuzzFeed’in dikkat çektiği bir diğer nokta ise, Ekim ayında ABD’de yargılaması başlayacak olan ve AKP’nin uluslararası rüşvet ağının kilit ismi olan Reza Zarrab’ın serbest bırakılmasının da hedeflendiği.

Türkiye’nin uluslararası yaptırımlar nedeniyle zorda olan İran’la yapılan yasadışı para transferlerini açığa çıkaracak dava öncesinde, Donald Trump yönetimine yakın eski New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani’nin Zarrab’ın hukuk ekibine girdiği de hatırlatıldı.  Haberde tüm bunların Türkiye’nin ABD yargısındaki bu konuyu ‘diplomatik yollarla çözme’ çabasının göstergesi olduğu vurgulandı.

EDELMAN: TÜRKİYE REHİNE DİPLOMASİSİNE GİRDİ

Haberde 2003-2005 yılları arasında ABD’nin Ankara Büyükelçiliği görevini yürüten Eric Edelman’ın sözleri paylaşıldı. Edelman’a göre, Ankara’nın başta Zarrab davasında Giuliani’yi dahil etmesinin ve Erdoğan’ın konuyu bizzat Trump’la görüşmesi, Türkiye’nin ‘rehine diplomasisine giriştiği görüntüsünü verdiğinin’ işareti.

Haberde, Erdoğan’ın 8 Ağustos’da Trabzon’da yaptığı konuşmada, tutuklu kişilerin ‘ancak sınırdışılar konusunda taviz verilmesi halinde’ serbest bırakılacağı yönündeki açıklaması olduğu belirtildi.

Erdoğan, Trabzon’daki konuşmasında açıkça ABD’den istedikleri kişilerin iadesi karşılığında Türkiye’de tutuklu  olan bir ABD vatandaşının serbest kalınmasını ‘konuşabileceklerini’ söylemişti.

NATO YETKİLİLERİ HÜKÜMETLERİ UYARACAK

BuzzFeed’in NATO’nun üst düzey askeri yetkililerine dayandırdığı bir diğer bilgi ise, birçok ülkenin yetkililerinin kendi hükümetlerini Türkiye’ye karşı uyarmaya başladıkları oldu.

Mitch Prothero, görüşme imkanı bulduğu 5 ülkenin üst düzey NATO yetkilisinin Türkiye’nin ‘rehine diplomasisine’ karşı hükümetlerini uyaracaklarını söylediklerini aktardı. NATO yetkilileri, Türkiye’ye seyahat edecek Avrupa ülkeleri vatandaşlarının ‘şaibeli suçlarla’ bu rehine diplomasisini sürdürebilmek için tutuklanabilecekleri uyarısında bulunuyorlar.

Bir NATO askeri istihbarat yetkilisinin ise, Türk yönetiminin açıkça yaptığı tüm bu suçlama ve tutuklamaların ‘keyfi’ olduğunu ve NATO açısıından ‘rahatsız edici’ olduğunu söylediği aktarıldı.

TÜRKİYE’NİN GİZLİ NATO OPERASYONUNU DEŞİFRE ETMESİ ‘KIZDIRDI’

Haberde ayrıca eski CHP Milletvekili ve araştırmacı Aykan Erdemir’in Türkiye’nin dini azınlıklara üye bireyleri uluslararası pazarlıklar için rehin almaya çalıştığı yönündeki görüşlerine değinilirken, Anadolu Ajansı’nın Suriye’deki NATO üyesi ülkelerin üslerini deşifre ettiği hatırlatması yapıldı.

Haberde, bu olayın özellikle DAİŞ’e karşı koalisyonda yer alan Fransa’yı ‘çok kızdırdığı’ belirtilirken, Fransa’nın kendi vatandaşı olan Suriye’deki çok sayıda DAİŞ çetesini Avrupa’ya dönmeden elimine etmeye odaklandığının altı çizildi.

Bir NATO kaynağına göre, Anadolu Ajansı’nın yaptığı haber nedeniyle Fransa’nın çok gizli bir şekilde yürüttüğü söz konusu programla DAİŞ çetelerinin Avrupa’da yüzlerce kişinin yaşamına mal olan saldırılarının engellenmesi hedefleniyordu. Bir Fransız yetkilinin ise bu deşifreye yönelik ‘tarihi bir ihanet’ değerlendirmesinde bulunduğu haberde yer aldı.

BuzzFeed’deki haber, Fransız Savunma Bakanlığı yetkilisinin şu sözleriyle son buldu: “Kuzey Suriye’deki NATO birliklerinin yerlerinin AKP’nin ‘sözcüsü’ olarak bilinen bir haber ajansı üzerinden sızdırılması, benim son 10 yılda bir NATO operasyonuna yönelik gördüğüm belki de en kötü bilinçli ifşa idi. Öyle görünüyor ki, Türkiye alaycı amatörlerin yönetiminde.”