ABD-İran krizi bölgede gerilimi tırmandırıyor

ABD ile İran arasındaki kriz bölgedeki gerilimi yükseltmeye devam ediyor. Gerilimin hızla bir savaşa doğru gittiği açıklamaları peş peşe gelirken, Irak’ın çeşitli yerlerinde DAİŞ yeniden harekete geçti.

ABD ile İran arasında devam eden kriz ve gerilim bölgesel bir gerilim olma yolunda hızla ilerliyor. 

ABD, Hollanda ve Almanya’dan sonra İngiltere de Irak’taki askeri ve diplomatik personelinin güvenliği için alarm seviyesini yükseltti. Londra hükümeti, ‘İran’dan gelen yüksek risk’ nedeniyle Irak’taki askeri ve diplomatik personeli için güvenlik önlemlerini artırdı. İngiltere’nin Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar’daki personeli için de alarm seviyesini yükselttiği ifade edildi. Whitehall Sarayı’ndan bir kaynak, İngiltere’nin İran güçlerinin veya Irak’ta İran’la bağlantısı olan güçlerin kendi güçlerine yönelik olası bir saldırıdan endişe ettikleri için böyle bir tedbire gittiklerini açıkladı.

DEVRİM MUHAFIZLARI'NDAN 'SAVAŞA GİDİYORUZ' AÇIKLAMASI

ABD yetkilileri, her ne kadar bölgede bir savaşa doğru gidişin olmadığını açıklasa da yaşanan bu gelişmeler bölgede hızla bir savaşa doğru gidildiğini gösterdi. ABD, Hollanda, Almanya’dan sonra İngiltere’nin, Irak’taki güçleriyle ilgili, İran yanlısı güçler tarafından olası bir saldırıdan ötürü bu tedbirleri alması, bir savaşa doğru hızla gidildiğinin işareti. İran, bölgede yaşanan bu gelişmeleri topyekûn bir savaşa doğru gidildiği şeklinde değerlendiriyor. Bu konuda bir açıklama yapan  İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı General Hüseyin Selami, ABD ve müttefikleri ile topyekûn bir savaşın eşiğinde olduklarını söyledi.

Askeri bir törende konuşan İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı General Selami, İslam devriminin hiç olmadığı kadar hassas bir dönemden geçtiğini belirterek, “Düşman tüm gücünü bizimle karşı karşıya gelmek için kullanmakta. Bu süreç İslam devriminin kaderini belirleyecektir” dedi.

Açıklamalarında ABD’nin bölgede askeri gerilimi tırmandırmaya yönelik adımlarını da değerlendiren Selami, ABD ile olası savaş ihtimali için, “Düşmanla topyekûn karşı karşıya gelmenin en üst noktasında bulunuyoruz” ifadesini kullandı.

BİR AÇIKLAMA DA KUVEYT'TEN

Bölgede yaşanan gelişmelerle yakından ilgilenen ülkelerden biri olan Kuveyt’te bölgede yaşanan gelişmelerin hızla bir savaşa doğru gittiği şeklinde bir açıklamada bulundu. 

Konuya ilişkin bir açıklamada bulunan Kuveyt Meclis Başkanı Merzuk el-Ganim, ABD, İran ve Körfez ülkeleri arasında yaşanan son gelişmeler nedeniyle bölgede savaş çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.

Kuveyt Meclisi'nde bölgesel gelişmelerle alakalı oturumun ardından gazetecilere açıklama yapan Ganim, ABD, İran ve Körfez ülkeleri arasında yükselen gerilime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dışişleri Bakanının siyasi durumu özetlediğini, her ihtimale karşı hazırlıklı olmanın önemine vurgu yaptığını aktaran Ganim, milletvekillerinden Muhammed ed-Delal'in pazar günü Meclis'te konuya ilişkin bildiri hazırlamakla görevlendirildiğini söyledi. Dışarıda yaşanan gelişmeler için "İyi değil ve güven vermiyor" diyen Ganim, içerideki durum için ise "Hükümetin hazırlıklarının öncekinden daha iyi olduğuna inanıyoruz" ifadesini kullandı.

Bölgede savaş çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu belirten Ganim, bunun aksini temenni ettiklerini dile getirdi.

Dışarıdan gelen zorluklara karşı "akıllıca ve sorumlulukla hareket etmeye" ihtiyaçları olduğunu ifade eden Ganim, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bölgedeki son gelişmeler görüşüldü. Devletimizin herhangi bir olağanüstü duruma karşı hazırlıkları konuşuldu. Meclis çoğunluğun onayıyla gizli bir oturum düzenledi. Dışişleri Bakanı durumun ne kadar tehlikeli olduğuna ilişkin bir buçuk saatlik bir sunum yaptı."

HAŞDİ ŞABİ'DEN 'BİZ DEĞİLİZ' AÇIKLAMASI

ABD, İngiltere, Almanya ve Hollanda’nın Irak’taki güçlerine yönelik İran yanlısı bazı güçlerden Haşdi Şabi kast edilerek, olası saldırılarına çalışmalarını durdurma ve en alt düzeye çekmenin neden olduğu Haşdi Şabi güçlerinden dikkat çekici bir açıklama geldi. 

Haşdi Şabi bünyesinde yer alan Bedir Örgütü liderlerinden Kerim Nuri, Irak’ta ABD’lilere yönelik saldırıların kendilerinden kaynaklanmadığını belirtti.

BAZI GÜÇLERİ İŞARET ETTİ AMA İSİM VERMEDİ

Konuya ilişkin açıklamalarında bazı kesimlerin İran’la müttefik olduğunu ve Haşdi Şabi ile ilişkilerinin olmadığını kaydeden Nuri, söz konusu kesimlerin Haşdi Şabi kurulmadan önce de varlığının olduğunu ve ABD’lilere yönelik saldırıların kaynağının onlar olduğunu ifade ederek, başka güçleri işaret etti.

Haşdi Şabi’nin Irak Silahlı Kuvvetleri’nin bir parçası olduğunu vurgulayan Nuri, Haşdi Şabi’nin talimatları sadece Irak Silahlı Kuvvetler liderliğinden aldığını söyledi.

Irak’la İran arasında uzun bir sınır olduğunu söyleyen Nuri, ABD’nin Meksika ile arasında bulunan sınırı kontrol etmekte zorlandığı gibi, Irak’ın da İran’la arasındaki sınır hattını kontrol etmekte zorlandığını dile getirdi.

Nuri, Suriye’de İran’la birlikte savaşan tarafların Irak’taki ABD üslerine saldırılarda bulunduğunu ifade etti. Haşdi Şabi Bedir Tugayları Komutanlarından Kerim Nuri’nin bu açıklamaları  Kasım Süleymani’ye bağlı Spay Kudsi güçlerini işaret ettiği şeklinde değerlendirilirken, olası bir saldırıda Irak ordusunun sorumlu tutularak bir savaşın içine çekilmesi mesajlarının da içerdiği yorumlanıyor. 

DAİŞ'İN SALDIRILARI ARTTI

ABD ile İran arasındaki gerginlik artarak devam ederken, Irak’ın Maxmur Karaçok Dağı, Diyala, Xaneqin, Kerkük, Musul çevresinde DAİŞ saldırılarının yeniden artması dikkat çekiyor. 

DAİŞ, dün  Kerkük’te Irak Federal Polis gücüne yönelik iki ayrı saldırı gerçekleştirdi, her iki saldırıda 6 polis hayatını kaybetti. İlk saldırı Kerkük'ün güneyindeki Riyad kasabasının Aleviye köyü yakınında bir polis devriyesi pusuya düşürülerek yapıldı. Bu saldırıda 4 federal polis öldü. İkinci saldırı ise  Kerkük'ün Reşad kasabasına bağlı Telsuse köyü yakınında federal polis gücüne kurulan pusu ile oldu. İkinci saldırı ise 2 polis öldü.

Irak ordu güçleri ile fedaral polis, DAİŞ’in artan saldırılarına karşı Maxmur Karaçok Dağı ve çevresi ile Xaneqin, Diyala çevresinde hava saldırıları ile Kerkük merkezde uyuyan hücrelerine yönelik operasyonlar yaparak cevap verdi.