AB ülkelerinden Suudilere silah satışı konuşunda farklı tutumlar

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda öldürülmesi ardından bu ülkeye silah satışlarının yasaklanması konusunda AB ülkelerinden farklı sesler çıkıyor.

Kaşıkçı olayında Suudilerin planlı bir cinayet olduğunu kabul etmeleri ardından Suudi Arabistan’a yönelik silah satışlarının durdurulması çağrıları devam ediyor. Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından daha önce alınan bir tavsiye kararına rağmen, birçok ülkenin farklı tutumu söz konusu.

FRANSA: SİLAHLARIN KAŞIKÇI CİNAYETİYLE ALAKASI YOK

Silah satışlarının durdurulması çağrılarına karşın, özellikle bu ticaretten büyük kar elde eden ülkelerin buna niyetli olmadıkları görülüyor.

Konuya ilişkin konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kaşıkçı cinayetiyle bağlantılı olarak silah satışlarının durdurulması çağrılarını ‘demagoji’ olarak nitelendirdi. Slovakya’nın başkenti Bratislava’da konuşan Macron, silah satışlarının Kaşıkçı olayıyla bağı olmadığını söyledi.

AVUSTURYA: KAŞIKÇI DEĞİL YEMEN YÜZÜNDEN DURDURULMALI

Avusturya hükümetinden ise, silah satışlarının durdurulması için Avrupa Birliği (AB) tarafından karar alınması istendi.

Alman Die Welt gazetesine konuşan Dışişleri Bakanı Karin Kneissl, Yemen ve Katar’a yönelik politikaları nedeniyle Suudilere karşı ortak biçimde hareket etmeleri gerektiğini savundu.

Suudilere silah satışının durdurulmasının Yemen’deki çatışmaların sonlandırılmasını hızlandıracağını söyleyen Kneissl, ülkesinin Yemen İç Savaşı’nın başlamasından bu yana Suudilere silah satmadığını vurguladı.

Silah satışlarının Kaşıkçı olayından çok Yemen savaşı nedeniyle durdurulması gerektiğini söyleyen Kneissl, konsoloslukta işlenen cinayetin ‘Suudilerin işlediği en kötü suç olmadığının’ altını çizdi.

MERKEL CİNAYET AYDINLATILANA KADAR’ DURDURUN DEMİŞTİ

AB’nin en büyük ülkesi Almanya ise, kurnazca kelime oyunlarıyla son yıllarda ciddi oranda artan Suudilere silah satışlarını durdurma çağrısı yapmıştı.

Başbakan Angela Merkel dün, silah satışlarının ‘Kaşıkçı cinayeti aydınlatılana kadar’ durdurulmasını istemişti. Oysa Alman anayasası gereği Yemen’deki iç savaşa dahil olan Suudi Arabistan’a zaten hiç silah satılmaması gerekiyor.

Merkel’in koyduğu şartın da zaten Suudilerin Kaşıkçı olayına ilişkin neredeyse her gün bir açıklama yapması nedeniyle bir anlamı yok.