AB’den Erdoğan’a 3 milyar Euro daha!

Avrupa Birliği’nin Brüksel’de yapılan mülteci zirvesinde Erdoğan rejimine 3 milyar daha para verilmesi kararı çıktı. Mülteci anlaşması çerçevesinde alınan kararın 24 Haziran seçimlerinden hemen sonrasına gelmesi dikkat çekti.

Avrupa’da gözler dünden bu yana Brüksel'de yapılan Avrupa Birliği’nin mülteci krizine çevrilmişti. Almanya başbakanı Angela Merkel’in öncülüğünde gerçekleşen ve 12 saat devam eden zirvede liderler arasında uzlaşı kararı çıktı. Buna göre denizden kurtarılan sığınmacılar AB üye ülkelerde kurulacak "toplu kontrol merkezlerine” gönderilecek.

Bir nevi Avrupa’nın ortasında yeniden “toplama kampları kuruluyor” tartışmasını da birlikte getiren söz konusu merkezlerin hangi ülkede kurulacağı netleşmedi. Arnavutluk veya Yunanistan’ın ismi geçiyor. AB bu merkezlerle İtalya’nın kaçak göçmen yükünü hafifletmek istiyor.

AB’nin zirvesinde alınan bir önemli karar ise Türkiye’ye ilişkindi. Liderler 2016 yılında Ankara-Brüksel arasında imzalanan mülteci anlaşmasının gereği olarak Türk devletine ödenmesi planlanan mali yardımın ikinci bölümünün yapılması kararı aldı. Aylardır AB’nin gündemini işgal eden “Erdoğan rejimine para akışı devam edecek mi?” tartışması da böylelikle sona ermiş oldu.

1 MİLYAR ÜYE ÜLKELERİN BÜTÇESİNDEN ÇIKACAK!

Daha önce Ankara’ya 6 milyar Euro para veren AB, 3 Milyar Euro’nun daha da verilmesine onay verdi. 3 milyarın 2 milyarı AB’nin ortak bütçesinden çıkacak, geri kalan 1 milyar ise üye ülkelerin bütçesinden ödenecek.

Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecilere yardım edilmesi adına daha önce toplam 6 Milyar Euro’nun verilmesi kararı alınmıştı. Ancak Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sık sık AB’yi “Para vermeseniz, kapıları açarız” şeklinde tehditler savurmuştu.

Özellikle Almanya ve Fransa ise ödemenin tümünün AB bütçesinden çıkması için Brüksel’e baskı yapmışlardı. Brüksel’deki zirve sonrasında konuşan Alman başbakanı Merkel ise Türkiye ile AB arasında imzalanan mülteci anlaşmasının tamamen hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Mülteciler konusunda Türk hükümetinin “iyi işler yaptığını” iddia eden Merkel, paranın projelere göre ödeneceğini bildirdi.

Ancak Erdoğan rejiminin AB’den aldığı paraları Merkel’in sözüne ettiği projeler için kullanmadığı daha önce birçok kez gündeme gelmişti. Geçtiğimiz Nisan ayında uluslararası medya kuruluşu “Avrupa Araştırmacı İşbirliği Ağı” mülteci anlaşması hiç de göründüğü gibi parlak işlemediğini belgeleriyle yayınlamıştı.

Mültecilerin harcanması için Türkiye’ye verilen paralar kayıp ve AB’nin ödemelerini yaptığı projeler ise bir türlü hayata geçirilmiyor. Ayrıca şimdiye kadar mültecilere insani yardım amacıyla belirlenen projelerden ancak yarısı hayata geçirildi. Üstelik uygulandığı söylenen bu projeler ise denetlenmiyor. AB'nin mülteciler için kullanılması amacıyla öncelik verdiği hastane ve okullar için Erdoğan rejimi paraları nakit alıyor, ancak inşatlar bir türlü başlamıyor.

Konuyla ilgili haber: