Özyeğin Üniversitesi’nde skandal ret!

Özyeğin Üniversitesi Pilotaj Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Atakan Atalar’ın eğitim hakkı elinden alındı. Üniversite, internet tanıtımında maddi olanakları olmayan öğrencilere burs vaadini, uygulamada inkar etti.

21 yaşındaki Atakan Atalar’ın çocukluk hayaliydi pilot olmak. Bu tutkusunu, “3 yaşında diğer çocuklar legolarla araba yaparken ben hep uçak yapardım” diye tarif eden Atalar, paraya dayalı sistem nedeniyle hayallerini bir müddet daha ertelemek zorunda kalmanın üzüntüsünü ve mağduriyetini ANF’ye anlattı.

Liseyi bitirdikten sonra girdiği üniversite sınavlarında yüzde 50 burslu mühendislik bölümünü kazanan Atalar, bu hayalini gerçekleştirmek için Ay-Jet ile anlaşmalı Pilotaj Bölümü olan ve tanıtım sayfasında maddi durumu olmayan öğrencilere burs olanağı sağlandığını duyuran Özyeğin Üniversitesi’ne kaydolmaya karar vermiş.

‘BANA BİZZAT HÜSNÜ ÖZYEĞİN GÜVENCE VERMİŞTİ’

2016 yılında okula yazılmak için gittiğinde, kendisine burs güvencesinin bizzat orada karşılaştığı üniversitenin kurucusu ve iş insanı Hüsnü Özyeğin tarafından verildiğini anlatan Atalar, onun teşvikiyle tereddüt etmeden kendini Pilotaj Bölümü’ne yazdırdığını belirtti.

Bu konuşmaya yanındaki annesinin de tanık olduğunu aktaran Atalar, annesinin maddi yetersizlik olasılığından söz etmesi üzerine Özyeğin’in, “Biz öğrencilerimizi hiçbir zaman yarıda yolda bırakmıyoruz” diyerek okulun kredi sisteminden söz ettiğini ve güvence verdiğini söyledi.

Okulda iki yıl İngilizce hazırlık bölümünün ve Pilotaj Bölümü birinci yılının ücretini karşılayabilen Atalar, ancak eğitimin ikinci yılının ikinci sömestrinden itibaren ailesinin maddi durumunun kötüleşmesi üzerine, annesinin endişe ettiği gibi okul yönetimi tarafından yüzüstü bırakıldığına dikkat çekti.

‘REKTÖR HESABINI YAPIP GELSEYDİN DEDİ’

O zaman ailesinin maddi sıkıntısını kanıtlayan belgelerle okulun acil ihtiyaç bursuna başvurduğunu belirten Atalar, bu başvurusunun reddedildiğini belirtti. Atalar, bu ret cevabının hangi kriterlere göre verildiği sorusuna cevap alamaması üzerine rektör ile görüştüğünü söyledi.

Okulun kredi sisteminden haberi olmadığını söyleyen rektör Esra Gençtürk’ün adeta kendisiyle alay ettiğini belirten Atalar, 4 Şubat’ta gerçekleşen görüşmede yaşananları şöyle anlattı: “Esra hocaya okulun resmi internet sayfasında yazan kredi sisteminden bahsettiğimde, okulun öyle bir kredi sistemi olmadığını söyledi. Ben de ısrar ederek tanıtım sayfasındaki vizyon ve misyon bölümünde maddi durumu olmayan öğrencilere kredi sisteminden destek vaat edildiğini tekrarladım. Kendisi bana gülerek öyle bir sistemin olmadığını yineledi. Hüsnü Özyeğin’in burs konusunda bana bizzat verdiği güvenceden söz ettiğimde de, böyle bir şey yok, diyerek çıkıştı. Dosyama hakim olmadığını fark ettim. Bana taksitle ödeme önerince param olmadığımı söylediğimde, ‘Sen de hesabını yapıp gelseydin’ dedi. Sunduğum her çözüm yoluna karşı çıkarak beni azarladı ve kendisine hiçbir saygısızlık yapmama rağmen odadan çıkmamı isteyerek beni güvenlik çağırmakla tehdit etti.”

‘HAKKIMI ARAMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİM’

Atakan Atalar, onur öğrencisi statüsüyle bitirdiği ikinci yılın ilk sömestrinin ardından ikinci sömestri tüm uğraşlarına rağmen maddi olanaksızlardan dolayı okuyamayacak. Tam da Ay-Jet’in verdiği uçuş derslerinin başladığı bir dönemde kaydını dondurmak zorunda kalan Atalar, yaşadıklarıyla öğrencilere birer müşteri gözüyle bakıldığının bir kez daha ispatlandığını vurguladı.

Anne ve babası ayrı yaşayan ve annesinin desteğiyle okuyan Atalar, “Biz orada okurken ailemizin maddi durumu bozulabilir, ailemizden birisi vefat edebilir, yani bunun sonucu öğrenciyi kapı dışarı mı atmaktır?” diye tepki gösterdi.

Maddi yetersizlik nedeniyle kimsenin eğitim hakkının elinden alınamayacağını vurgulayan Atalar, hukuki yollardan hakkını aramaya devam edeceğini ve geleceğinin bu şekilde karartılmasına izin vermeyeceğini kaydetti.

KREDİ SİSTEMİ TANITIMDA VAR UYGULAMADA YOK!

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Özyeğin Üniversitesi ise Atakan Atalay’ın özel durumuyla ilgili özel bir açıklama yapmayacaklarını belirterek kredi sisteminin olmadığını söylediler.

Üniversiteden gelen açıklamada şunlar belirtildi: “Özyeğin Üniversitesi olarak sağladığımız ve yalnızca burs başlığı altında topladığımız karşılıksız maddi destek programlarımız dışında, üniversite olarak kredi, geri ödemeli destek gibi öğrencilerimizin mezuniyetinden sonra kendileri veya ailelerine finansman sağlayacak veya herhangi bir borç ilişkisi yaratacak uygulamamız bulunmamaktadır.”

Oysa Özyeğin Üniversitesi’nin internet sitesinin “Vizyon ve Misyon” bölümünde, “Üniversite, etkili bir burs sistemi ile kaynakları kısıtlı olan yetenekli ve başarılı öğrencilere sağlanacak olanakların yanı sıra yenilikçi bir kredi sistemi ile kendi eğitimlerinin finansal sorumluluğunu üstlenmek isteyen öğrencilere de fırsat yaratacaktır” deniyor.

İster kredi söz konusu olsun ister burs ortaya çıkan sonuç, bir öğrencinin daha maddi sorunlar nedeniyle eğitimine devam edemeyecek olması.