Özgür basın emekçileri, tutuklamaları protesto etti

Özgür basın emekçileri, 3 meslektaşlarının tutuklanmasını protesto etti.

Özgür basın emekçileri, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde bir araya gelerek, 3 Aralık’ta tutuklanan meslektaşları, Mezopotamya Ajansı muhabirleri Sadiye Eser, Sadık Topaloğlu ve kapatılan DİHA muhabiri Yusuf Topaloğlu’nun derhal serbest bırakılmasını istedi.  
Eyleme gazetecilerin yanı sıra tutsakların yakınları, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Basın Yayın, Matbaa Çalışanları Sendikası (Basın-İş) ve çok sayıda kişi katıldı.

'GERÇEĞİ ULAŞTIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Açıklama öncesi konuşma yapan Mezopotamya Ajansı muhabiri Erdoğan Alayumat, "Hiçbir zaman susmadık, gazeteciliğimizi yapmaya, halka gerçekleri ulaştırmaya devam edeceğiz. Çünkü biz o gerçekleri onların gözünün içine sokmak zorundayız. Bu bizim halka karşı sorumluluğumuzdur” diye konuştu.

'KÜRT MEDYASINA SALDIRI'

Özgür Gelecek gazetesi muhabiri Taylan Öztaş tarafından okunan açıklama metninde de şöyle denildi:
"Bundan tam 25 yıl önce bombalı saldırının gerçekleştiği Özgür Ülke gazetesi önündeydik. Anmada konuşan Mezopotamya Kadın Gazeteciler Cemiyet Sözcüsü Ayşe Güray, ‘Özgür Ülke’den geriye cesaret kaldı’ dedi. Bu konuşmayı yapmasından sadece 5-6 saat önce Mezopotamya Ajansı muhabirleri Sadiye Eser ve Sadık Topaloğlu tutuklandı. İki gün sonra ise DİHA muhabiri Hacı Yusuf Topaloğlu aynı iddia ile tutuklandı.
Bugün burada bulunmamızın nedeni arkadaşlarımızın tutuklanmasına tepki göstermek olduğu gibi her ne olursa olsun özgür basının bu sokakları terk etmeyeceğini bir kez daha bildirmek. Dün bombaların hedefinde olan özgür basın emekçileri bugün gözaltı, tutuklamalar ve soruşturmalar ile susturulmak isteniyor. Susmayacağız. Gerçeği yazmaya, hakikatin peşinden gitmeye devam edeceğiz.
Sanmayın ki mesleğimizi yaparken hukuk dışı yöntemlerle tutukladığınız arkadaşlarımızı unutacağız. Sadiye, Sadık ve Yusuf’un serbest bırakılması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Çünkü siz de çok iyi biliyorsunuz ki gazetecilik suç değildir.
Bu üç arkadaşımızın tutuklanması sıradan bir tutuklama değil direkt olarak Kürt medyasına yönelik ciddi bir saldırıdır. Dün, bir gece operasyonuyla gazeteciler gözaltına alanlar, şimdi tek tek gazeteciler gözaltına alıp tutukluyorlar. Yılmıyoruz, bıkmıyoruz. Hem gazeteciliğimizi yapmaya hem de meslektaşlarımızı mesleğimizi savunmaya devam edeceğiz."

YENGE ESER: BASKIYI YAZAN GAZETECİYİ TUTUKLUYORLAR

Sadiye Eser’in yengesi Cemale Eser de eylemde konuşarak, "Yıllardır Kürt halkı üzerinde baskılar devam ediyor. Bu baskıları yazan gazetecilerimizi de tutuklayıp cezaevine atıyorlar. Biz bu zulmü kabul etmiyoruz. Baskılar ve zulümler ile bir yere varılmaz. Gazeteciler serbest bırakılsın" dedi.