'Özerklikle birlikte Şengal'de güvenlik ve birlik sağlanacak'

Demokratik Özerk Meclisi eş başkanları ve YBŞ komutanları, Şengal'deki özerklik ilanının birlik ve güvenlik açısından hayati olduğunu söylediler.

Şengal Demokrat Özerk Meclisi eş başkanları Rihem Hıço ve Başkanı Hisên Heci ile YBŞ komutanlarından Seid Hesen Seid, Şengal’de demokratik özerklik ilan edilmesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

HIÇO: KADINLAR AKTİF KATILACAK

Şengal Demokrat Özerk Meclisi Eş Başkanı Rihem Hiço, şunları belirtti:

"Biz bu özerklik projesini iki yılık yapılan tartışmalar ve toplantılar sonucu oluşturduk. Bu proje ile birlikte esas amacımız, yok olmak ile yüz yüze bırakılan Êzidî halkını bir noktada bir araya getirmek ve çok yönlü yaşanan saldırılara karşı halkımızı her boyutu ile hazır hale getirmektir. Önümüzdeki süreçte birçok alanda bu proje temelinde toplantılar yapılacak ve halkımızın fikirleri ve önerileri çerçevesinde hayata geçirilecektir. Bu yapılan Êzidî birliği çalışmasında kadının rolü çok anlamlı ve önemli bir durumdadır. Çünkü Êzidî toplumunun esas öncüsü kadınlardır. Şengal Demokratik Özerk Meclisinde, yüzde 40 kadın kotası uygulanacak ve kadınlar her alanda çalışmalara daha aktif katılım sağlayacaktır."

HECİ: BİRLİK VE GÜVENLİK İÇİN...

Şengal Demokrat Özerk Meclisi Eş Başkanı Hısên Heci, "İlanı yapılan özerklik projesi tamamıyla Êzidî halkımızı tek şemsiye altında toplayabilmek ve koruyabilmek temelinde yapılmıştır. Bizim temel isteğimiz şudur ki, bütün halkımız bu projeye sahip çıkıp bu temelde kendilerini örgütlemelidir. Bilindiği üzere iki yılık süreç zarfında yapılan yoğun çalışmalar temelinde halkımızın güvenliği ve birliği için en demokratik şekilde çalışma sistemimizi güçlendiriyoruz ve bunu hayata geçirme çabası içindeyiz. Êzidî halkı birlik ve beraberlik içinde yaşamak için her yerde ve her zaman büyük çaba içinde olacaktır, olmalıdır da" şeklinde konuştu.

SEİD: BÜTÜN FARKLILIKLARA SUNACAĞIZ

YBŞ komutanlarından Seid Hesen Seid ise ilanı yapılan Şengal Demokratik Özerklik Projesi temelinde şunları söyledi:

"Kısa süre önce yapılan Meclis Kongresi ile birlikte Şengal'in özerk bir yapılanmaya sahip olması için Şengal Demokratik Özerk Meclisinin ilanı yapılmıştı. İçinde bulunduğumuz önemli süreçte böylesi bir projenin Êzidî halkı için yayımlanması çok önemli bir durumdur. Êzidî halkımıza yönelik yapılan katliamda yer almamış ve ilişkide olmadığımız bütün farklılıklara da bu projemizi sunacağız. Çünkü sadece Êzidî halkını değil, bütün farklılıkları da gözeterek çalışmamızı yürüttük. Biz bütün dünyaya Êzidî halkının ne kadar barışçıl bir topluluk olduğunu göstereceğiz. Biz YBŞ/YJŞ güçleri olarak da Şengal Meclisi bünyesinde bölgede bulunan askeri güçler ile de bir diyalog içinde olacağız ve temel görevimiz olan halkımızın güvenliği ve savunmasını her zaman doğru temelde sürdüreceğiz."