Önder: Öcalan bölgenin özgürlük ışığını taşıyabilecek tek önderdir

HDP Mersin İl Örgütü’nin ikinci Olağan Kongresi’nde konuşan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “Öcalan bölgenin demokrasi ve özgürlük ışığını taşıyabilecek tek bir önderdir” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Örgütü 2'nci Olağan Kongresi'ni Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in katılımıyla 33 Düğün Salonu'nda gerçekleştirdi. HDP bayraklarıyla süslenen salona, Türkçe ve Kürtçe, “Durmayalım birlikte değiştirelim”, “Toplumsal barıştan vazgeçilemez”, “Gençlik faşizmi durduracak”, “Kadın kazanımları yok edilemez” yazılı pankartlar asıldı.

Çok sayıda partilinin katıldığı kongrede, kadınlar HDP’nin seçim müzikleri eşliğinde halaya durdu. Kongreye, HDP Parti Meclis (PM) üyesi Cemil Elden, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Mersin İl eşbaşkanları, Mersin Cemevi Yönetim Kurulu üyeleri, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), İnsan Hakları Derneği (İHD), Mersin Dersimliler Derneği, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSGP), barış bildirisi imzacılarından Atilla Güney, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Genel İş Mersin Şube yöneticileri, Emek Partisi (EMEP) Mersin il yönetimi katıldı.

Önder’i, kongre salonunun girişinde kadınlar zılgıt ve alkışlarla karşıladı. Divan seçimi ardından saygı duruşuyla başlayan kongrede, HDP Mersin İl Eşbaşkanı Hatice Şahin kısa bir konuşma yaptı ve Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın mesajını okudu.

Mesajların okunması ardından ise HDP'li Sırrı Süreyya Önder söz aldı. Kitleyi selamlayan Önder, AKP’nin ülkeyi büyük bir cezaevine dönüştürdüğünü belirterek, cezaevlerinin kendilerinin direniş alanı olduğunu ve tutukluların cezaevlerindeki direnişlerine sahip çıkacaklarını dile getirdi. Önder, “Zindan bizim direnişimiz ve mücadelemiz önünde bir engel değildir. Demokratik zaferimizin önünde asla bir engel olmayacaktır. Orası bizim açımızdan sadece bir direniş ve mücadele alanıdır. Oradaki arkadaşlarımız bu direnişi gösterdikleri için bu mücadele dimdik ayakta” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride dikkat çeken Önder, Öcalan’la 3 yıl boyunca yan yana barış için çalıştıklarını anlattı. Öcalan’ın uzun yıllardır bir buçuk metrelik bir odada tutulduğunu hatırlatan Önder, “Bölgenin demokratikleşip özgürleşmesi için, bölgenin kendisi olabilmesi için, bölgeyi tek analiz edebilen tek kişi Kürt Halk Lideri Sayın Öcalan’dır. Sayın Öcalan’la 3 yıl boyunca yan yana çalışma onuruna sahip oldum. Eğer zindan engel olsaydı, Öcalan’a sorun olurdu. Zindan bizim için bir sorun ve engel değildir. Bizim için direniş alanıdır. Ortadoğu’daki kaotik ve savaş ortamında bölgeye ilişkin en iyi önermen Sayın Öcalan’dır. Öcalan bölgenin demokrasi ve özgürlük ışığını taşıyabilecek tek bir önderdir” ifadelerini kullandı.

Özgür basına yönelik baskılara değinen Önder, “Çok daha vahim sıkıntılı günlerden geçtik. Özgür basında selamlayalım. İçerdeki gazetecilerin telefon ve internet yokken telefon belli sayıda varken köşe, bucak, ev ev ve dükkan dükkan gazeteleri dağıttılar. Kenarda ve kuytuda katledildiler. 7 yaşında vardı; 70 yaşında da vardı. O zaman faili devlet olan faili meçhul döneminde bu memlekette bir tek insan geriye gitmedi. Bu halk yenilebilir mi? O zulümleri nasıl boşa çıkarabildiysek bugün de boşa çıkarabileceğiz” dedi.

2012 Newroz’unda Mersin’e geldiğini ve Newroz alanına gelir gelmez gaz bombaları ve plastik mermilerle karşılaştığını anlatan Önder, Mersin halkının direnen bir halk olduğunu belirterek, “Mersin muhacir edilen Kürtlerin bölgesidir” dedi. Mersin’de Kürt halkının bu denli hayatın içinde olması nedeniyle devletin hedefi haline geldiğini aktaran Önder, “Ne ekmeğini ne onurunu ne de ulusal bilinci yerine indirdiler” diye konuştu. Önder son olarak, “Mersin'in bu irade ve gayretine kayıtsız kalmamak onu yükseltmek ve yan yana durmakla mükellefiz. Dayanışmayı elden bırakmamak lazım. An serkeftin an azadî an azadî” dedi.

Faaliyet ve mali raporların okunmasının ardından tek listeyle seçime gidildi. HDP Mersin İl Eşbaşkanlığına Fatmagül Demirtağ ve Murat Baykan seçildi.