ÖGİ: 192 gazeteci derhal serbest bırakılmalı

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), yayınladığı Haziran ayı raporunda 192 gazetecinin tutuklu olduğunu belirterek, derhal serbest bırakılmalarını istedi .

ÖGİ’nin Haziran ayı raporuna daha çok seçim kampanyaları döneminde muhalif basına yönelik baskılar ve tek yanlı yayın yapan basın damgasını vurdu.

İKTİDARIN YAYIN ORGANLARI

ÖGİ, “Başta Anadolu Ajansı olmak üzere, ülkedeki her vatandaşın vergileriyle yayıncılık yaptığı için herkese ve her partiye eşit yaklaşması gereken TRT kurumu, televizyonlarıyla tamamen iktidarın yayın organları gibi hareket etti” dedi.

Raporda, “Yine seçimin yapıldığı 24 Haziran’da seçim sonuçlarını açıklamakla yetkili kılınan tek yayın organı Anadolu Ajansı’nın manipülasyon yapmakla suçlanmasına ve şaibeli bir seçimin tarafı olmasına şahitlik ettik” ifadeleri kullanıldı.

İktidar yanlısı medyanın muhalefete yönelik saldırıları bile tersyüz ettiğine dikkat çeken ÖGİ, şu tespitleri yaptı: “Seçim kampanyaları süresince de iktidarın sesi olmayı yeğleyen önemli orandaki basın organları, muhalefete yönelik saldırılarda bile gerçeği tersyüz eden bir yayıncılıkla basın meslek ilkelerini ayaklar altına almış, kamuoyunu yanıltmayı yeğlemiştir. Suruç’ta Şenyaşar ailesinin AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ve ailesinin saldırısına uğraması, ailenin 3 ferdinin yaralı olarak kaldırıldıkları Suruç Devlet Hastanesi’nde onlarca kurşun ve kesici aletlerle öldürülmesi bile görmezden gelinmiş ve saldırgan taraf iktidar partisinin vekili ve yakınları olduğu için yargı kalkanının yanı sıra basın kalkanıyla da korunmaya alınmaya çalışılmıştır. Nitekim saldırı sonrası meydana gelen ve Yıldız ailesinden de bir kişinin yaşamını yitirdiği kavgaya dair görüntüler de, algı oluşturulması için kırpılarak onlarca iktidar yanlısı yayın tarafından servis edilmiştir.”

ÖGİ, bu dezenformasyon ve algı operasyonlarına alet olmaktan kurtuluşun yegane yolunun “özgür basına ve basın ilkelerine her ne koşulda olursa olsun sahip çıkmak” olduğunu belirtti.

HAZİRAN RAPORU

Haziran ayı raporunda gazeteciler açısından Türkiye’deki tablo şöyle özetlendi:

Halen 192 gazeteci cezaevlerinde tutuklu bulunuyor. 2 gazeteci gözaltına alındı. 2 gazeteci tutuklandı. 33 gazeteci yargılandı. 1 gazeteciye 1041 gün para cezası verildi. 7 gazeteci hakkında dava açıldı. 3 gazeteci yargılandıkları davadan beraat etti. 1 basın bürosuna polisler baskın yaptı saatlerce arama yaptı.”

ÖGİ, “tutuklu 70 üyemizin de aralarında bulunduğu 192 gazetecinin derhal serbest bırakılması için” çağrıda bulundu.