İzmir Newrozu’ndan İmralı’ya bin selam!

İzmir’de Newroz ateşi Gündoğdu Meydanı’nda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talep eden sloganlar eşliğinde yakılırken, Newroz ateşi ile isyanın harlandığı mesajı verildi.

Newroz etkinliği için sabahın ilk saatlerinden itibaren alana girişler baladı.

Alana girenler "Bijî Newroz", "Bijî Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe", "Jin, jiyan, azadî", "Bijî berxwedana zindana", "Faşizme karşı omuz omuza" "Bijî tekoşina gelan" ve "Direne direne kazanacağız" şeklinde sloganlar attı.

Sloganlar ve konuşmalara AKP iktidarına isyan ve öfke hakim oldu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Eş Başkanları Berna Çelik ve Çınar Altan, Barış Anneleri, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) temsilcisi Salih Tekin, Yeşil Sol Parti MYK üyesi Ahmet Asena, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay sahneye çıkarak, Newroz'un önemine dair kısa konuşmalar yaptı.

ERKAN BAŞ: İŞTE BURADAYIZ, BİR ARADAYIZ

Daha sonra Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, 20 yıllık diktatörlüğün sonuna gelindiğini belirtti.

Baş, "Bunun umudu ve inancıyla bu alandayız. Halklarımızı enkaz altında ve yoksullukla karşı karşıya bırakanlara karşı alandayız. Yılladır sevdiklerimizi esir aldılar. Bizi birbirimize düşürmeye çalışanlara buradan sesleniyoruz. İşte buradayız bir aradayız. Çok ağır bir depremi yaşadık. Biz halkın canıyla uğraşırken, onlar saraylarda izlediler. Bir tane bile çadır vermediler. Bir tas çorba getirmediler. Yoğun acı günlerimizde bizi yalnızlığa terk ettiler. Ama halklar birbirine el uzattı. Bir birimizin ellerini tutarak hayatta kaldık. Asrın felaketine karşı asrın dayanışmasını ördük" dedi.

ASRIN HESAPLAŞMASI

Erkan Baş, asrın hesaplaşmasının zamanı geldiğinin altını çizerek, şunları ifade etti: "Bu sülale devrini bitireceğiz. İzmir eşitlik, özgürlük barış ve halkların kardeşliği diyor. Bu zafer işareti barış, özgürlüğün işareti. Kürt ve Türk halkların yan yana geldiğinin işareti. Deniz Gezmiş ile Deniz Poyraz'ı işareti. HDP'yi kapatmaya, susturmaya çalışıyorlar. Ey Tayyip Erdoğan; HDP asla yalnız kalmayacak. Kürt halkı asla yalnız kalmayacak. Kürt halkının iradesini kapatamazsınız. Ama biz sizin sömürünüzü kapatmaya geliyoruz.”

TÜMÜKLÜ: İSYAN NEWROZ ATEŞİYLE HARLANIYOR

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (EMEP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, "Bir yanımız Newroz'un ateşi ve isyanıyla harlanıyor. Newroz’un ruhu budur. Yüreğimiz her daraldığında ruhumuzu sıktıklarında Newroz ateşiyle ısınıyoruz. Rahşan Demirel, Zekiye Alkan'ın yaktığı ateşle ısınıyoruz. Özgürlük ve adalet için kendi gücümüze güveneceğiz. Kendi geleceğimizi inşa edeceğiz” şeklinde konuştu.

ÖNDER: İMRALI'YA SELAM OLSUN

HDP önceki dönem Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, katledilen HDP’li Deniz Poyraz şahsında mücadelede yaşamını yitirenleri andı.

Kitlenin sık sık "Biji Serok Apo" sloganına karşılık Önder, "Eminim ki Sayın Öcalan da bu görüntüleri izliyordur. Barış bu topraklarda kaldığı yerden devam edecek. Barışı ve eşitliği getireceğiz. Buradan İmralı’ya selam olsun" dedi.  

Önder, cezaevlerindeki siyasi tutuklulara da selam göndererek, şöyle konuştu: "Memlekette bu günlerde enflasyonu olan en çok iki şey var. Koltuk ve masa. Koltuk ve masadan geçilmiyor. Bu masalardan bir şey istemeyen, pazarlık yapmayan sadece biz varız. Biz o masalardan bir bardak çay istemeyiz. Alın kime ne lazımsa onun fazlalığını yapın. Sizin yaptığınız 19'uncu yüzyıl siyaseti çöp olmuştur. Siyasetleri gibi onlar da tarihin çöp sepetine gidecekler. Geriye insanlık, umut kalacak. Biz o zaman masa, koltuk, sandalye hesabı yapmadan bu memleketi bir yeryüzü bahçesine dönüştüreceğiz. O güne olan inancımla hepinizi selamlıyorum.”

ÖZTÜRK: SORUMLULARDAN HESAP SORACAĞIZ

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, depremin yol açtığı yıkımın sorumlularına işaret ederek, "Sorumlulardan hesap soracağız. Hesap verecekler. Kaçacağınız bir yer yok. Sırtınızı dayayacağınız bir yer kalmadı. Depreme ‘felaket’ diyorlar, yalan söylüyorlar, çürümüş sistemleri depremde ortaya çıktı" dedi.  

Öztürk, dört parça Kurdistan'da Kürtleri varlığının hedef alındığı tepkisinde bulunarak, şunları dile getirdi: "Kimin bitip bitmediğini görüyoruz. 5 Nisan 2015'ten itibaren Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi ağırlaştırdılar. 4 parça Kurdistan'da Kürtleri esir alarak diz çöktürmek istediler. İlk adımı, İmralı'da bulunan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde gerçekleştirmek istediler. Akılları Kürt düşmanlığı üzerine çalışıyor. İktidar sadece 2 partiden oluşmuyor. Yüzyıllık sistem Kürtleri, Alevileri yok sayıyor. Yeni bir seçime giriyoruz. Bu seçim bizimle AKP-MHP arasında olan bir seçim değil, yüzyıllık bir sistem sorunudur. Erdoğan ve Bahçeli yüzyıllık bu inkar sisteminin zihniyetini taşıyorlar"

ABDULLAH ÖCALAN BARIŞIN SESİDİR

Muhalefete de seslenen Öztürk, "Bizim derdimiz hükümetin değişmesi değil. ‘Bu sistemden kurtulup yeni koltuklara biz oturacağız’ demeyin, böyle bir şey olmayacak. Sonunuz Erdoğan ve Bahçeli'den daha kötü olur, aklınızı başınıza alın” ifadelerini kullandı.  

Öztürk, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi de hatırlatarak, "Tecrit işkencedir, hukuk dışıdır. Muhalefet olarak buna sözünüz olmayacak mı? Bunu dile getirmezseniz, samimiyetinize inanamayız. İstanbul'daki demokrasi, Amed'te demokrasi değil mi? Kürt halkının iradesini nasıl yok sayıyorsunuz? ‘Savaşa karşıyım’ diyerek Kurdistan'ı bombalayamazsınız” dedi.

“Kurdistan'da kimyasal silah kullanılıyor” diyen Öztürk,  “Kimyasal silah kullanımına karşı neden sessizsiniz? Sonra da gelip Kürtlere ‘Ben savaşa karşıyım’ diyebilecek misiniz? Newroz bizim için en önemli mesajlardan biridir. Muhalefeti buradan uyarıyorum; küçük hesaplar yapmayın. Öcalan barışın sesi, eşit yaşamın teminatıdır” şeklinde noktaladı.

İzmir Newrozu, Dengbêj Xalîde ve Koma Hevra'nın seslendirdiği şarkılarla son buldu.