İzmir İHD: 6 ayda 14 bin hak ihlali!

İHD, Mart-Ağustos 2019 tarihleri arasında Ege Bölgesi ve çevre kentlerde en az 14 bin hak ihlali yaşandığını açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Mart-Ağustos 2019 tarihleri arasında Ege Bölgesi ve çevre kentlerde yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı. Dernek binasında düzenlenen basın toplantısında kamuoyu ile paylaşılan raporu, Şube Yöneticisi Cemile Karakaya okudu.

'TEK ADAM VESAYETİNİN SONUCU'

Rapora göre, 6 aylık süreçte en az 13 bin 959 hak ihlali yaşandı.

İnsan hakları ve demokratik kazanımların tamamen yok edilmeye doğru gittiği bir süreçten geçtiklerini belirten Karakaya, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin sonucu olarak 'tek adam' vesayetinin tüm kurumlarda ve kararlarda kendisini gösterdiğini kaydetti. 

Karakaya, yurt dışına çıkmaya çalışırlarken yaşamlarını yitiren mültecilerin ise herkesin insanlığını sorgulamasına neden olduğunu ifade etti. Karakaya, “Şu ana kadar yurt dışına geçmeye çalışan sayısı 12 bin 377’ye ulaşılmıştır” diye belirtti.

KADINLAR, ÇOCUKLAR, TUTSAKLAR TEHDİT ALTINDA

Yine erkek egemen erkin, kadın ve çocuğu nesneleştiren ve ötekileştiren yaklaşımının bu 6 aylık süreçte daha çok arttığına değinen Karakaya, bu artışa paralel olarak kadın cinayetleri, darp, taciz, tecavüzlerin de arttığını kaydetti. 

Karakaya, cezaevlerinde de hak ihlallerinin arttığına dikkat çekerek, hasta tutsakların tedavi edilmediğini de belirtti. Karakaya, "Cezaevlerinde OHAL kalıcılaştırılıyor" dedi.

Karakaya, “Çatışmalardan, çatışmacı, kutuplaştırıcı dil veya bakış açısından vazgeçilmelidir. Acilen barışçıl dil, bakış açısına ve bu bakış açısının hâkim olduğu yeni bir anayasaya geçilmelidir” dedi.