İtalya, AB düzeyinde silah satışının durdurulmasını istedi

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Avrupa Birliği çerçevesinde Türkiye’ye silah satışının en hızlı şekilde durdurulmasını istedi.

İtalya Başbakanı yaptığı yazılı açıklamada, “İtalya hükümeti dünden (Cumartesi) beri Avrupa Birliği çerçevesinde mümkün olan en hızlı şekilde Türkiye’ye silah satışının durdurulması seçeneği üzerine çalışıyor” dedi.

Conte, bu çerçevede Perşembe ve Cuma günü yapılacak AB Dışişleri Bakanları toplantısına gönderme yaparak, “İtalya tüm çok taraflı kurumlarda bu girişimi teşvik edecek ve uluslararası hukukun verdiği tüm enstrümanlarla Kuzey Doğu Suriye’de Türk askeri eylemine karşı koymaya çalışacak” diye ekledi.

Conte, “İtalya hükümeti, başta Kürtler olmak üzere Suriye halkına yeni acılar yaşatılmasından kaçınmak ve bölgeyi istikrarsızlaştırıcı eylemlerle mücadele etmek için harekete geçmek gerektiğine kani oldu” ifadelerini kullandı.

Yazılı açıklamada, “bu hedeflerin etkisini güçlendirmek için Avrupai ve çok taraflı bir koordinasyonun gerekliliğine” vurgu yapıldı.

İtalya Türkiye’ye silah satan temel ülkeler arasında yer alıyor.  Fransa, Almanya, Norveç, Finlandiya ve Hollanda, Türkiye’ye silah satışlarını durdurdu.