İstanbul zirvesi öncesi Merkel’e Efrîn çağrısı

Merkel, Putin, Macron ve Erdoğan’ın katılımıyla İstanbul’da yarın gerçekleşecek Suriye zirvesi öncesinde Sol Parti Eşbaşkanı Katja Kipping, Alman başbakanına “Efrîn’deki işgali de dile getir” çağrısını yaptı.

Geçtiğimiz ay Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Merkel’in Berlin’deki görüşmelerinde İstanbul’da bir Suriye zirvesinin yapılması kararlaştırılmıştı. Erdoğan, Merkel, Rus Devlet Başkanı Wladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un katılımıyla yapılacak zirve Cumartesi günü toplanıyor.

Zirve öncesi basına açıklama yapan muhalefet partilerinden Sol Parti Eşbaşkanı Katja Kipping, Merkel’e önemli çağrılarda bulundu. Almanya ve Avrupa’nın yıllardır DAİŞ çetelerinin barbar saldırıları altında direnen Suriye’deki Kürtleri yalnız bırakmamasını isteyen Kipping “Alman başbakanından Erdoğan’ın despotluğunu dile getirmesini, demokrasi ve insan hakları konularında baskı yapmasını bekliyorum” dedi.

“ERDOĞAN’DAN KÜRTLER İÇİN GARANTİ ALINMALI”

Sol Parti lideri, Merkel’in sadece İdlib’in çetelerinden temizlenmesiyle ilgilenmemesi gerektiğini, aynı zamanda Türk devletinin işgali altında bulunan Efrîn’deki dramı da gündeme getirmesini istedi. Kipping devamla Merkel’e şu çağrılarda bulundu:

“Türk devleti ve çetelerinin işgali altında bulunan Efrîn bölgesinde Kürtlere yönelik sistematik insan hakları ihlalleri yaşanıyor. Özellikle Êzidi ve Hıristiyan azınlık bölgeden tamamen temizlenmiş durumda. Almanya’nın bu zirvede Suriye’de din özgürlüğü, insan hakları ve demokrasi için girişimlerde bulunması çok önemli.

Angela Merkel’in İdlib’e insani yardımların uluşması konusunda baskı yapması yetmiyor, aynı zamanda komşu bölge olan Kürt kentlerinin yeniden inşa sürecinin aktif şekilde desteklenmesi için girişimlerde bulunması gerekiyor. Suriye’nin kuzeyindeki Kürt bölgelerinin acilen güvenliğinin garantiye alınması ve kalkınma projelerine ihtiyacı var. Bu yüzden Merkel ve Macron’un NATO’nun partneri olan Erdoğan’dan bu bölgelere saldırı yapılmayacağına dair garanti almaları gerekiyor.”