GÖRÜNTÜLÜ

İstanbul Newrozu: Abdullah Öcalan özgür olmalı

HDP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, yüz binlerin bir araya geldiği İstanbul Newrozu’nda yaptığı konuşmada, “Kürt sorununun çözüm anahtarı İmralı’dadır” dedi.

İstanbul’daki yüzbinlerce kişinin buluştuğu Newroz kutlamalarında konuşan  Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Newroz AKP-MHP iktidarına karşı Hrant Dink’in, Berfo Ana’nın, Cumartesi İnsanları’nın, Berkin Elvan’ın, Emine Şenyaşar’ın mücadelesidir. Bugün bir kez daha bitmediğimizi, güçlendiğimizi, büyüdüğümüzü dosta düşmana kanıtladınız” dedi.

Bakırhan, “Sizlere Selahattin Demirtaş’ın, Gültan Kışanak’ın, Figen Yüksekdağ’ın ve cezaevlerindeki binlerce özgürlük tutsağının selamını getirdim. Tecridi kırmak için açlık grevinde olan tutsaklara, 'Newroz’unuz kutlu olsun' diyoruz. Cezaevlerindeki tecridi kıracağız, tüm tutsakları özgürleştireceğiz” diye ekledi. 

 

 

Bakırhan, konuşmasında Türkiye'nin en temel sorununun Kürt sorunu olduğunu vurgulayarak, bu sorunun diyalog ve müzakereyle çözülmesi gerektiğini vurguladı. 

İkinci yüzyılın Kürt sorununun müzakere ve diyalogla çözüleceğine inandığını dile getiren Bakırhan, Kürt halkının tarihin başından beri zalimlere karşı mücadele ettiğini ve etmeye devam edeceğini ifade etti. 

Bakırhan, “Kürt sorununun çözüm anahtarı İmralı’dadır. Sayın Öcalan’ın 2013 Newroz’unda sunduğu demokratik çözüm deklarasyonunun arkasındayız. 2013 deklarasyonu çok önemlidir, kıymetlidir. Sayın Abdullah Öcalan bir kitabında, ‘Bizim kavgamız hiçbir mezhebe gruba karşı olmaz. Bizim kavgamız haksızlığa, her türlü baskıya karşı olmuştur’ diyor. Bu sözlerin neresi yanlış? Bu sözler tam da bugün DEM Parti’nin yapmaya çalıştığını tarif ediyor. Bizler ezilenlerin partisi olmaya hep birlikte devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 

HDK Eşsözcüsü Esengül Demir ise konuşmasında, İktidarın Kürt karşıtı politikalarını eleştirdi. 

Esengül Demir, "Bunlar kadınlara, emekçilere, Alevilere düşman. Bu düzene karşı birlik ve mücadele ateşini Newroz’da yakacağız. 2024 Newrozu birliği büyütecek. Yaşasın direnişimiz" dedi.

Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ve zindanlardaki tutsakların maruz kaldıkları hak ihlallerine de dikkat çeken Esengül Demir, Abdulalh Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması gerektiğini belirtti. 

Esengül Demir, tecridin kaldırılması ve barışın sağlanması için Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.

Yenikapı Newrozu'nda konuşan siyasi parti ve örgütler, "Şimdi özgürlük zamanı" diyerek, iktidara karşı birlikte mücadele mesajı verdi.

İstanbul’da Yenikapı Mitin alanında gerçekleştirilen Newroz kutlamasına, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir’in konuşmalarıyla başlandı.

TJA aktivisti Eylem Saruca,  Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması gerektiğini belirterek, “Çeyrek asırdır ağır tecrit politikalarının uygulandığı Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kınıyor, tecridin bir bütün halklara uygulandığını görüyoruz. Tecridin kırılması ve Kürt sorununa demokratik çözüm için açlık grevinde olan tüm arkadaşların mücadelesini selamlıyorum" dedi.

Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk, "Bu Newroz, devrimci Kawa’ların Newroz’u. Newroz pîroz be. Kürt halkı 2024 yılında seçme ve seçilme hakkını kullanmak için mücadele etmek zorunda kalıyor. Böyle bir hukuk, anayasa olur mu diyoruz. Çok çalışalım bunları gönderelim. O güzel yolumuz açık olsun” şeklinde konuştu.

Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) adına Muhammed Hizmetçi, "İşçiler, kadınlar katlediliyor. Çünkü başımızda bir bela var. Biz bu düzeni yıkmaya and içtik. Hayatımızı tecritle, baskılarla sıkıştırıyorlar ama nafile. Burada gördüğüm her yüz her yürek devrimci bir kaledir. Zindanlarda açlık grevleri var, bu toprakları tecrit sarmış Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı sardığı gibi bütün tutsakları da sarmış durumda. Biz Kürt halkının, ezilen ulusların özgür olmasını, demokratik bir ülkede yaşamak istiyoruz. Demirci Kawa’nın meşalesini taşıyarak ‘şimdi özgürlük zamanı’ diyelim. Newroz pîroz be” dedi.

Emek Partisi (EMEK Partisi) Genel Başkanı Seyit Aslan ise, “Bir an önce cezaevleri boşaltılmalıdır. Bu tek adam yönetimi Filistin’deki halklara özgürlük istiyor. Ama Rojava’da, Kurdistan’da her gün çatışmalarla Kürt halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesini bastırmaya çalışıyor. Bu ikiyüzlü tutumu kınıyoruz. Gazzeli halkların, Kürt halkının yanındayız. Birlikte mücadele ederek başaracağız. Halkımızın birleşik mücadelesi ile bu ceberut sistemi yenebiliriz. Mücadelemizi yükselteceğiz” ifadelerini kullandı.

Kutlamalar, sanatçı Mikail Aslan'ın sahne almasıyla devam ediyor.