GÖRÜNTÜLÜ

İstanbul'da irade gaspına karşı eylem yürüyüşle başladı

İstanbul'da demokrasi güçleri, Colemerg’de yaşanan irade gaspına karşı miting öncesi kortejler halinde alana yürüyor.

İRADE GASPINA KARŞI EYLEM

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) yerel seçimlerde kazandığı Colemêrg Belediyesi’ne kayyım atanmasına karşı Kartal Meydanı'nda “Emeğimiz, özgürlüğümüz için kayyıma geçit vermeyeceğiz” şiarıyla miting düzenliyor. Miting öncesi Marmaray Başak Durağı'nda toplanan kitle, kortejler halinde yürüyerek alana geçiyor. 

Kortejde, 29 Haziran  1925’te Amed’in Dağkapı Meydanı’nda 46 arkadaşı ile birlikte idam edilen Şêx Said ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a 29 Haziran’da görülen karar duruşmasında verilen idam kararına dikkat çeken, dev “1925’ten 1999’a Biz Diz Çökmedik Çökmeyeceğiz” pankartı açıldı.

Çok sayıda siyasi parti, sendika, dernek, kurum ve demokratik kitle örgütü temsilcisi de yürüyüşte yer aldı. Yürüyüşte, "Kayyım defol" yazılı siyah dövizler taşındı. Ayrıca "Kayyım defol" yazılı siyah tişörtler giyildi. 

 Yürüyüşte sık sık "Kayyım gidecek, biz kalacağız", "Kayyıma geçit vermeyeceğiz" ve "Gaspa hayır kayııma hayır" sloganları atıldı.

Siyasi parti, sendika, dernek, kurum, kuruluş ve platformların kendi flamalarıyla yerini aldığı kortejde, üzerinde "Kayyım defol", “Özgürlüğe ses ver” yazılı siyah dövizler taşıyan kitle, aynı zamanda üzerinde "Kayyım defol" yazılı siyah tişörtleri giydi. 

‘FAŞİZME KARŞI OMUZ OMUZA’

Yürüyüşte, "Kayyım gidecek, biz kalacağız", "Kayyıma geçit vermeyeceğiz", "Gaspa hayır kayyıma hayır", “Bijî berxwedana Colemêrg”, “Jin jiyan azadî” , “Her yer Hakkari her yer direniş”, “Bijî berxwedana zindana”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

KADINLAR KAYYIMA KARŞI DİRENİŞTE

Özgür Kadın Harketi (TJA) ve DEM Parti Kadın Meclisi de “Kadınlar Kayyım Darbesine Karşı Direnişte” pankartı ile kortejde yerini aldı. Ellerine erbane alan kadınlar, “Direne direne kazanacağız”, “Jin jiyan azadî” ve "Bijî tekoşîna jinan" sloganlarını atarak yürüdü.

BIJÎ SEROK APO’ SLOGANLARI İLE ALANA GİRDİLER

Kortejde, Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Viyan Tekçe, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek, DEM Parti milletvekilleri en önde yerini aldı.  Alana girişler sırasında kortejde yer alan kitle, “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe” sloganlarını coşkuyla attı.