İskenderun'daki tutsaklar hak ihlaline uğruyor

İHD, İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi'nde hak ihlalleri yaşandığını duyurdu. İHD'nin raporuna göre tutsaklar onur kırıcı davranışa uğruyor, hastaneye götürülmüyor, hakarete uğruyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi Hapishane Komisyonu, toplantı düzenleyerek, İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Şube binasındaki toplantıya Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyeleri ve çok sayıda kişi de katıldı.

ONUR KIRICI DAVRANIŞ, ANA DİL SORUNU...

İHD Merkez Hapishaneler Komisyonu üyesi avukat Mehtap Sert, 24 Haziran'da cezaevindeki Cebrail Ancar, İsmail Tanboğa ve Sıddık Güler'le görüştüklerini aktardı. Sert, tutsakların sağlık hakkı ihlali, ayakta sayım, onur kırıcı davranışlar, Kürt oldukları için dil sorunu, yayına ulaşamama ve telefon görüşmelerinde sorun yaşadıklarını dile getirdiklerini söyledi.

'HASTANEYE GÖTÜRÜLMÜYORLAR'

Tutsakların, yeterli revir hizmeti alamadıklarını ve hastaneye götürülmediklerini de belirten Sert, hasta tutsaklardan Sıddık Güler ve İsmail Tanboğa’nın cezaevi idaresinde diyet yemeği istedikleri halde verilmediğini dile getirdi. Sert, şöyle dedi: "Cezaevinde ilaçlama yapılmadığı için böcek sorunu yaşadıklarını ve sağlıksız bir ortamda yaşadıklarını belirtmişlerdir. 3 kişilik koğuşlarda 6 kişi kalmalarının yarattığı sorunları dile getirmişlerdir. Ayakta sayım yapıldığı belirtilmiş. Özellikle İsmail Tanboğa hastalığı nedeniyle kepek ekmek istediğinde 'sen teröristsin’ denilerek aşağılandığı, korona salgını nedeniyle kendilerine gerekli hijyen malzemeleri verilmediği için görevlinin malzemelerini kullandıklarında azarlandıkları bildirilmiştir."
Cezaevinde kütüphane olmadığı ve dışarıdan kargo kabul edilmediği için hiçbir yayına ulaşılamadığını da öğrenildi.

'YAKINLARI İLE İLETİŞİM KURAMIYORLAR'

Avukat Mehtap Sert, şu bilgileri de verdi:
"Yazdıkları mektupların gönderilmediği, yakınları ile mektupla  iletişim kuramadıkları, korona salgın sürecinde mahpusların yakınları ile görüşmelerinde kısıtlamalar, telefon görüşmelerinde sorun yaşadıklarına dair ihlaller bildirilmiştir."