İşkenceye maruz kalan Ayşe Gökkan suç duyurusunda bulundu

Sincan Kadın Cezaevi’nde rehin tutulan TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan, işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını belirterek, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

Hakkında 22 yıl 6 ay hapis cezası verilen kadın siyasetçi ve aktivist Ayşe Gökkan, mart ayı başında tutulduğu Amed’den Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevine götürüldükten sonra işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını bildirdi.

Tedavisinin engellendiğini de belirten Gökkan, orumlular hakkında Ankara Batı Adliyesi Cumhuriyet Başsavcılığı’na iki ayrı suç duyurusunda bulundu.

BU VAHŞİ BİR UYGULAMADIR

Gökkan dilekçesinde 24 Nisan sabah saatlerinde Sincan Cezaevi Kampüs hastanesine götürülürken bindirildiği ring aracında saatlerce kelepçeli ve nefessiz bırakıldıklarını aktardı.

Tuvalet ihtiyaçlarını gidermeye dahi izin verilmediğini belirten Gökkan, cezaevi görevlilerinin bunu bir işkence yöntemi olarak kullandığını kaydetti.

Gökkan, “Bu vahşi bir uygulamadır. Tüm itiraz ve ısrarlarımıza rağmen uygulamayı sürdürdüler. Bu işkence tam 3 buçuk saat sürdü. Bileklerimde kelepçeden kaynaklı şiddetli ağrılar, bunun yanı sıra derin yaralar oluştu” dedi.

3 buçuk saatlik işkenceye rağmen tedavi edilmeden geri cezaevi getirildiklerini anlatan Gökkan, cezaevi revirinde de “doktor olmadığı” gerekçesiyle işkence raporu verilmek istenmediğini ifade etti.
Gökkan, ısrarların ardından kendisinin kampüs doktoruna götürdüğünü ve ancak bu şekilde işkence izlerini raporladığını belirtti. Gökkan, dilekçesinde işkence ve kötü muameleye karşı soruşturma açılmasını, sorumluların cezalandırılmasını ve bu insanlık dışı uygulamaların bir daha yaşanmaması için etkin önlemler alınmasını istedi.

Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 9’uncu Ceza Dairesi, Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin Tevgera Jinên Azad (TJA) Sözcüsü ve eski Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan’a alt sınırdan uzaklaşarak 2 kez “örgüt üyesi olmak” ile “örgüt propagandası” iddiasıyla verdiği 22 yıl 6 ay hapis cezasını 19 Nisan’da onaylamıştı. Karar temyiz için Yargıtay’a taşınmıştı.