İran'da eylemler sürüyor: Diktatörlüğe son!

İran'ın birçok kenti ile Rojhilat'ta yoksulluk ve rejimin politikalarına karşı başlatılan eylemler 3'üncü gününde devam ediyor. Tahran başta olmak üzere ülkenin onlarca kentinde halk "Diktatörlüğe son" sloganlarıyla alanlarda.

İran'ın birçok kenti ile Rojhilat'ta (Doğu Kürdistan) bugün de alanlara yoksulluk ve İran rejiminin baskıcı politikalarına karşı eylemlerini sürdürüyor. İran'ın birçok kenti ile Rojhilat'ta sokağa çıkan halk sık sık, "Korkmayın, korkmayın hepimiz birlikteyiz", "Ordu halk için, halk ordu için", "Diktatörlüğe son", "Diktatörlüğe ölüm" gibi rejim karşıtı sloganlar atıldı.

Kirmanşan, Şarî Kurd, Tahran, Hemedan, Îsfahan, Yasuc, Meşhed, Kerec, Cacrûd, Becnûrd, Rafsancan ve daha birçok kent ile kasabada kentlerinde binlerce eylemci alanlara dökülerek İran rejiminin politikalarını protesto etti.

Ayrıca Tahran Üniversitesi'nde çok sayıda öğrenci eylemlere katıldı. Tahran Üniversitesi'ndeki eylemlerde öğrenciler ile polisler çatışırken, eylemler devam ediyor.

Eylemlerin fitilinin ateşlendiği kent olan Meşhed'de ise sokağa eylemciler şahlık sistemi lehine sloganlar atması dikkat çekti. İran dini lideri Ali Xamaney'in doğduğu kent olan Meşhed'de eylemlerin büyümesi üzerine rejim tarafından bölgeye askeri takviye yapıldı.

İran'ın en zengin kentlerinden olan Îsfahan'da çok sayıda kadının eylemlere katılması ve eylemci bir kadının İran güçlerine "Burası bizim, siz gidin" demesi kameralara yansıdı.

Rojhilat'ın Kirmanşan vilayetinde de dün olduğu gibi bugün de çok sayıda alanlara çıktı. Azadi Meydanı'nda toplanan binlerce kişi rejimi ve politikalarını protesto etti.

İran güçlerinin yoğun güvenlik önlemleri aldığı kentlerde yer yer çatışmalar yaşanıyor.

EYLEM ÇAĞRILARI YAPILMIŞTI

İran ve Rojilat'ın birçok kenti için bugün sokağa çıkma çağrıları yapılmıştı. Eylem çağrısı yapılan İran'ın kentleri şöyle: Tahran, Heştgird, Amol, Şiraz, Kerec, Tebriz, Kirman, Weramîn, Meşhed, Simnan, Ebher, Rafsancan, Perend, Vidar, Reşt, Kaşan, Necefabad, Gulpayegan, Kum, Bêhşahr, Kaşmer, Erdebîl, Desful, Sawe, Yasûc, Qaimşehr ve İsfahan.

Rojhilat'ın da Hemedan vilayeti ile ona bağlı Melayer kenti, Kirmanşan merkez ile Kengawer kenti, Birûcerd, Loristan'a bağlı Xurmawa, Urmiye'ye bağlı Nexede kenti ile Sinê merkez için eylem çağrısı yapılmıştı.

Öte yandan Belucistan'a bağlı Zahidan ile Çabahar kentleri ve Arapların yaşadığı Ehwaz ile Desful kentlerinde eylem çağrıları yapılmıştı.