İran, Azerbaycan-Ermenistan savaşına karşı tetikte!

İran Polis Teşkilatı Komutan Yardımcısı, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki savaştan kaynaklı sınırlarındaki her hareketi dikkatle izlediklerini açıklayarak, uyarılarda bulundu.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Türkiye’nin kışkırtması ile Dağlık Karabağ'da başlayan savaştan en fazla etkilenen ülkelerden biri, her iki ülke ile uzun sınırları olan İran. Türkiye’nin Azerbaycan’a taşıdığı çetelerin ortaya çıkması sonrasında yapılan, bu savaşın zamanla İran’a yönelik bir müdahalenin parçası olacağı yönündeki değerlendirmelerden sonra İran, sınırlarındaki gelişmeleri yakından izlemeye başladı. Konuya ilişkin daha önce İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, sınırlarındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve bölgeye taşınan paralı askerere hiçbir müsamaha göstermeyeceklerini söylemişti.

'MUHAFIZLARIMIZ DİKKATLE İZLİYOR'

İran’daki Azeri nufüsün yoğunlukta yaşandığı Erdebil ve Doğu Azerbaycan olarak adlandırılan şehirleri dolaşan İran Polis Teşkilatı Komutan Yardımcısı, ziyaret sırasında yaptığı konuşmalarda Azeriler ile Türkiye ve Azerbaycan'a uyarılarda bulundu.

Erdebil ve Doğu Azerbaycan olarak adlandırılan bölgenin şehirleri olan Urmiye, Tebriz’e ziyaretlerde bulunan Polis Teşkilatı Komutan Vekili General Kasım Rızai, Azerbaycan ile Ermenistan askeri güçleri arasında Karabağ'da cereyan eden çatışmalara dikkat çekerek, İran sınır muhafızlarının ülkenin kuzeybatısındaki sınırları boyunca her türlü girişimi dikkatle izlediğini vurguladı.

Rızai, Azerbaycan Cumhuriyeti ile Ermenistan arasındaki çatışmaların bir an evvel son bulmasını ve iki ülke sınırlarında yeniden huzurun sağlanmasını temenni ettiğini söyledi.

General Rızai, İran İslam Cumhuriyeti'nin Bakü ve Erivan arasındaki çatışmadan rahatsız olduğunu belirterek, bu sorunların müzakere masasında BM denetiminde çözülmesi gerektiğini söyledi.

Rızai, Azerbaycan’a Türkiye tarafından kaydırılan çeteleri isim vermeden devrim karşıtı olarak adlandırarak, devrim karşıtlarını Karabağ çatışması ve sorunundan İran karşıtlığı şeklinde faydalanmamaları konusunda uyardı.

TÜRKİYE KIŞKIRTTI

Azerbaycan ile Ermenistan arasında 27 Eylül’de Türkiye’nin kışkırtması ile çatışmaların yeniden başlamasının ardından Azerilerin yoğun yaşadığı Erdebil’de de Azeriler kışkırtılmıştı. İran’ın Ermenistan’ı desteklediği yönünde yayınlar yapılarak kışkırtılan Azeriler, sokaklara çıkarak İran karşıtı sloganlar atmıştı. Bunun üzerine İran makamları ciddi uyarılar içeren açıklamalar yapmaya başladı.

İran’ın Cumhurbaşkanı başta olmak üzere birçok yetkilisinin konuya ilişkin uyarıcı açıklamalar yapması, İran’ın tetikte olduğu yorumlarına yol açtı.