İlk 72 saatte bize bizden başka kimse yardım etmeyecek

Olası İstanbul depreminden etkilenecek riskli yerlerden biri olan Kadıköy’de halk, kendi yerel örgütlenmeleriyle depreme karşı hazırlık yapıyor.

Marmara Denizi’nde meydana gelecek olası bir depremin İstanbul’da yaratacağı yıkım senaryoları ve en çok etkilenecek alanların belirlenmesi, İstanbul’un yeniden inşası, özellikle Mereş depreminden sonra en çok konuşulan konulardan biri oldu.

İstanbul’un özellikle güney kıyılarını etkileyecek bu depremde riskli gösterilen ilçelerden birisi de Kadıköy. Kadıköy halkı ilki HDP ilçe örgütünde yapılan bir toplantıyla yerellerde depreme dair devleti ya da yetkilileri beklemeden ne gibi önlemler alabileceklerini tartışıyor. Hatta tartışmaktan ziyade örgütlenme çalışmaları için kolları sıvadılar. Mahalle mahalle, sokak sokak örgütlenecek bu arama, kurtarma ve yardım ağı, Maraş merkezli iki depremin yol açtığı gibi olası bir yıkımda kayıpları daha aza indirmeyi hedefliyor. Zira halk devletin gelmesini beklemeden ilk 72 saatte ne yapabileceğini örgütlemeye çalışıyor.

HDP’nin de içinde olduğu bu toplantıların ikincisi daha geniş katılımlı olarak Kadıköy Belediyesi’nin de desteğiyle ileri ki bir süreçte yapılacak. İlk toplantıda neler konuşulduğunu, nasıl bir çalışma yapmaları gerektiğini HDP Kadıköy İlçe Eş Başkanı Koray Türkay ANF’ye anlattı.

İLK 72 SAATTE AFAD GELMEYECEK

Koray Türkay yapılan toplantıda özellikle depremin ilk 72 saatinin çok önemli olduğunun kendilerine aktarıldığını ve bu doğrultuda bir örgütlenme gerçekleştireceklerini şöyle ifade etti: "Kadıköy'de yaşayan yurttaşlar olarak depremin ilk 72 saatinde neler yapılması gerekir diye bir araya geldik. Hem HDP Kadıköy ilçesinden hem KAYY-DER Eş Başkanı ve aynı zamanda Kadıköy Belediyesi Arama Kurtarma ekibinin kurucularından, bu depremde de ilk alana giden ekipte olan arkadaşımız Ahmet Tüzün bir sunum gerçekleştirdi. Yine ilçe örgütümüzden afet hazırlık çerçevesinde çalışan Remzi arkadaşımız da ilk 72 saatte neler yapılacağına dair bir bilgilendirme yaptı. Burada açığa çıkan temel fikir şuydu: Deneyimli arkadaşların aktardıkları doğrultusunda olası İstanbul depreminde ilk 72 saatte AFAD gelmeyecek veya herhangi bir merkezi arama kurtarma ekibi oraya ulaşmayacak. Bunun kesin bir şekilde altını çizdi arkadaşlar. Zaten AFAD'ın kendi manifestosunda yazan bir şeymiş bu, biz de yeni öğrendik.

Dolayısıyla burada önerilen tek şey şu: Yerelde yani aynı mahallede, aynı sokakta yaşayan insanlar afete hazırlık çerçevesinde öncesinde bir örgütlenme gerçekleştirmediği takdirde 72 saat içerisinde kimse yardıma gelmeyecek. Bizim en önemli ihtiyacımızın şu anda ilk 72 saat içerisinde kurtarılabilir, hayatta kalma olasılığı yüksek kişileri kurtarmak. Zira 72 saatten sonra hızlı bir şekilde ölümler başlıyor.”

SOKAK SOKAK ÖRGÜTLENECEĞİZ

İlki HDP Kadıköy ilçe binasında yapılan toplantının ikincisinin daha geniş katılımlı düşünüldüğünü ve ileriki bir zamanda duyurusunu yapacaklarını söyleyen Türkay, HDP’nin de içinde bulunduğu bu oluşumun sokak sokak örgütlenme yapacağını da şöyle dile getirdi: “İlk toplantıya Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Oltulu da katıldı. Kendisi bu eksendeki bir ikinci toplantıya yer ayarlaması konusunda yardımcı olacağını söyledi. Açık çağrı ile daha geniş katılımlı bir toplantı yapacağız. Tüm mahallelerden insanların gelmesini hedeflediğimiz bir toplantı olacak. Bu toplantıdaki amacımız, ilk etapta mahalleleri bir araya getirmek. Örneğin, toplantı öncesi gelen yurttaşlar oturdukları mahallelerin masalarına kayıt yaptıracak, böylelikle bir kayıt verisi oluşturacağız.

Bu toplantıda Belediye Arama Kurtarma (BAK) eksenindeki eğitimlere katılma, arama kurtarma, hafif arama kurtarma ve 72 saat eğitimlerine katılma konusunda gönüllülük ortaya çıktığında, bizim artık mahallelerde ilk gönüllü ekiplerimiz olacak. Bu mahallelerde oluşacak gönüllü arama kurtarma ekipleri aynı zamanda sokaklarda oluşturulacak arama kurtarma ekiplerinin de örgütleyicisi olmasına yönelik bir sorumluluk alması hedefindeyiz. Sonuçta onlar o mahallelerde yaşıyorlar ve komşularını da bu konuda örgütleyen, sonraki eğitimlere ve toplantılara katan bir sürecin oluşması adına bu sorumluluğu onlara sunacağız. Dolayısıyla buradaki en önemli mesele, sokak örgütlenmelerinin hayata geçirilmesi. Depremden kaçış yok ama depremde ölmekten kaçmak var. O da bugünden örgütlenmeyle alakalı. Depremden dahi bizi kurtaracak şey, öncesindeki bir sokak örgütlenmesi.”