İktidar 65 yaş üstü yasağı da fırsata çevirdi

KHK zulmüne karşı 3 yıldır Bakırköy Meydanı’nda direnen öğretmen Nursel Tanrıverdi’nin haber takibini yapan 68 yaşındaki Net Haber Ajansı muhabiri Necdet Özsaygın’a 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı gerekçe gösterilerek 3.150 TL ceza kesildi.

15 Temmuz darbe girişimi ardından çıkartılan 686 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen felsefe öğretmeni Nursel Tanrıverdi’nin 3 yıldır Bakırköy’de her Pazartesi gerçekleştirdiği nöbeti takip eden 68 yaşındaki Net Haber Ajansı Necdet Özsaygın’a gözaltına alınıp 3.150 bin TL ceza kesildiği ortaya çıktı.

‘GBT YAPIP GÖTÜRDÜLER’

Maruz kaldığı durumu ANF’ye anlatan Tanrıverdi, her Pazartesi günü olduğu gibi 23 Mart’ta Bakırköy Meydanı’nda nöbet tutarken, alanda bulunan polislerin 3 yıldır kendisini izleyen Net Haber Ajansı muhabiri Necdet Özsaygın’ı apar topar gözaltına aldığını aktardı.

Özsaygın’ı daha önce defalarca GBT’den geçiren polislerin tekrar GBT uygulaması yapıp onu araca bindirdiklerini anlatan Tanrıverdi, Kartal Tepe Karakolu’na götürülen Özsaygın’a savcının talimatıyla Hıfzısıhha kanunundan tam 3.150 TL para cezası kestiğine dikkat çekti.

EMEKLİYE FAHİŞ CEZA

Bu uygulamaya tepki gösteren Tanrıverdi, 65 yaş üstü tüm bakanlara kamu görevi ifa ettikleri için sokağa çıkmaları için genelge çıkartırken, yıllardır gazeteci olan ve kamu görevi ifa eden Özsaygın’a ceza kesildiğini söyledi.

2.700 TL emekli maaşı alan Özsaygın’a 3.150 TL gibi fahiş bir ceza kesilmesinin de kabul edilemez olduğunu vurgulayan Tanrıverdi, iktidarın sokağa çıkma yasağını fırsata çevirdiğine işaret etti.

Tanrıverdi, Necdet Özsaygın’ın kendisini zaten tanıyan polisin yanına gidip, kimliğine bakmasının bu fırsatçılığın bire bir göstergesi olduğunu ifade etti. Üç saat karakolda tutulan Özsaygın’a talep etmesine rağmen tutanak da verilmediğini anlatan Tanrıverdi, bu para cezasına itiraz edeceklerini belirtti.

‘KORONA VİRÜS DE BİR FIRSATA ÇEVRİLDİ’

İktidarın cadı avı gibi yaşlı insanların peşine düştüğünü belirten Tanrıverdi, alınacak önlemlerin böyle olmaması gerektiğini kaydetti.

Tanrıverdi şöyle konuştu: “Tabii ki yaşlı insanlar bu süreçte evinde kalmalı ama çıkanlara da böyle fahiş para cezaları vermek fırsatçılıktan başka bir şey değil. Ben Necdet Özsaygın’a sırf benim direnişimi başından beri izlediği için bu cezasının bilinçli olarak verildiğini düşünüyorum. Gazetecilik yapmak suç değildir. Burada önlemleri alması gereken devletin kendisidir. Anayasa’da sosyal devlet ilkesi gereği herkese eşit bir biçimde, ekonomik ve sosyal yardım yapması gerekilirken, Koronavirüs döneminde de gördüğümüz gibi duruma sınıfsal bakılıyor. Bu şekilde sanki yaşlı olmanın suçmuş gibi değerlendirilmesi kabul edilir değil.”

‘HASTA OLURSAM SORUMLULARI BELLİ’

Kendisine de Kabahatler Kanunu’ndan 392 TL para cezası kesildiğini belirten Tanrıverdi, bununla da yetinmeyen polislerin, Koronavirüs için ayrılmış Bakırköy Doktor Sadi Konuk Hastanesi’ne götürdüğüne dikkat çekti. Hastanede korunması için herhangi bir malzeme verilmediğine işaret eden Tanrıverdi, sağlık açısından başına gelebilecek her olumsuzluktan Bakırköy Emniyeti ve keyfi eylem yasağı koyan Bakırköy Kaymakamı’nın sorumlu olacağını söyledi.