İHD: Acilen tahliye edilmeliler

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, risk grubundaki tüm tutsakların acil olarak tahliye edilmesini istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyeleri, koronavirüs salgını nedeniyle F Oturumu eylemlerini 417’nci haftasında sosyal medya üzerinden canlı yayınla düzenledi.
Komisyonu Üyesi Hatice Onaran tarafından yapılan açıklamada, risk grubunda olan tüm tutsakların acil olarak tahliye edilmesi gerektiği ifade edildi.

'CEZAEVLERİ KAPASİTENİN ÜSTÜNDE'

"Kapasitenin üstünde 66 bin mahpus var" denilen açıklamada, "Hasta tutsaklar ağır yaşam hakkı ihlaline maruz" vurgusunda bulunuldu.

HÜKÜMETE UYARILAR

Açıklamada, yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

“* Ciddi risk grubunda bulunan, ağır hasta mahpusların, 60 yaş üzerindeki mahpusların ve kendine bakamayacak durumda olan engelli mahpusların, çocuk tutukluların,  çocuklarıyla birlikte kalan ve hamile kadın mahpusların serbest bırakılmalıdır.

* Risk grubunda ve kişisel hijyenlerini sağlamakta yetersiz olan kronik hasta, engelli, yaşlı, çocuklu, hamile mahpusların serbest bırakılana kadar kalabalık koğuşlar yerine kapasitesi ve hijyen koşulları uygun ortamlarda tutulmalıdır.

* Hapishanelerdeki banyo, tuvalet gibi ortak alanların her gün dezenfekte edilmelidir.

* Mahpusların yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmesinin sağlanması için yeterli miktar ve kaloride yemek verilmeli ve ücretsiz vitamin takviyesi yapılmalıdır.

* Hapishane içine girecek kişilerin salgını önlemek için uyması gereken hijyen kuralları ve alması gereken önlemler konusunda bilgilendirilmesi, mahpuslarla temasın söz konusu olduğu durumlarda bu önlemlerin yanı sıra uygun ortam ve koruyucu malzemeler sağlanması gerekir.

* Mahpusların tedavi edildiği hastanelerde uygun ve yeterli sağlık hizmeti verilebilmesi için gerekli önlemlerin alınması, böylece tedavi ve kontrolleri devam eden mahpusların daha fazla mağdur edilmemesini istiyoruz.

* Mahpusların sağlık kurumlarına ve hastanelere ring araçlarıyla değil; daha hijyenik ve sağlığa uygun araçlarla taşınması gerekir.

* Hapishanelerde virüs salgını ile ilgili alınan veya alınacak olan önlemler, karantina uygulamaları, mahpusların sağlık durumları konusunda ailelerine, avukatlarına ve kamuoyuna bilgi verilmelidir.

* Sağlık gerekçesiyle alınacak önlemlerin mahpusların temel haklarını ihlal etmeyecek şekilde uygulanmasına özen gösterilmelidir."