İbrahim Kalın İran ile illegal ticareti itiraf etti

Türk Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, France 24 haber kanalına verdiği mülakatta İran ile illegal ticari ilişkiler gerçekleştirdiklerini itiraf etti.

ABD'de tutuklu olan Reza Zarrab davasına ilişkin soruları yanıtlayan Kalın, davanın siyasi bir dava olduğunu savundu.

Kalın, "Bu çok ciddi bir iddia. ABD adalet sisteminin cumhurbaşkanınızı hedef aldığını mı söylüyorsunuz?" sorusu üzerine şu itiraflarda bulundu:

"Bunu hep söyledik. Son derece siyasi motivasyonlu bir dava. Biz, dışarıdan aldığımız enerjiye bağımlıyız, yaptırımlar esnasında İran ile bu ticareti yapmak zorundaydık. Bunu başka yollarla yapmayı denemek zorunda kalacağımızı söyledik. Bankalarımız, ekonomi bakanımız işin içine girdi. ABD'liler bütün bunları biliyor. Şimdi, 3-4 yıl sonra karşımıza Türkiye'de daha önce Gülenciler tarafından gündeme getirilen ve reddedilen bu dava çıkarılıyor. Şimdi birebir aynı suçlama alınıyor ve aynı yargılamayı ABD'de yapıyorlar."

Mart 2016'dan beri ABD'de tutuklu bulunan Reza Zarrab hakkında 90 yıl hapis cezası isteniyor.

Zarrab, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını yasadışı yollarla delmek, ABD kurumlarını aldatmak ve kara para aklamakla suçlanıyor.

Davanın önümüzdeki hafta jüri seçimi yapıldıktan sonra başlaması öngörülüyor. Dava dosyasında Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adı da geçiyor.