İÜ öğrencilerinden AKP'ye: Üniversiteme dokunma!

İstanbul Üniversitesi öğrencileri, üniversitelerin bölünmesine ilişkin yasa tasarısını protesto etti.

İstanbul Üniversitesi öğrencileri, dünyadaki seçkin 500 üniversiteden biri olan İstanbul Üniversitesi’nin (İÜ) AKP eliyle bölünmesine karşı ayakta. İÜ'ye bağlı fakültelerin bölünmesine ilişkin yasa tasarısının iptal edilmesi için üç gündür Beyazıt kampüsü önünde nöbet tutan öğrenciler, iktidara, “Üniversiteme dokunma” diye seslendi. Yüzlerce öğrencinin katıldığı eylemde, "Meclis'ten geçse de üniversiteden geçmeyecek” diye haykırıldı.

Polis ablukası altında gerçekleşen kitlesel eylemde, öğrenciler, 'Her yer Beyazıt, her yer direniş', 'Ya hep beraber ya hiçbirimiz', "Direne direne kazanacağız', 'Susma haykır, bölünmeye hayır' sloganları atıldı.

'SORGULAMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Kampüsün ana kapısı önünde saatlerce oturma eylemi yapan öğrenciler adına İletişim Fakültesi Öğrencisi Berkay Çolak söz aldı. Çolak, “İstanbul Üniversitesi öğrencileri üniversitesine sahip çıkacak. Bize sormadan böyle bir yasa çıkarmak istiyorlar. Fakat bilmedikleri bir şey var; üniversiteler sorgular. Biz sorgulamaya devam edeceğiz. İÜ sahipsiz değil. Üniversitenin gerçek sahipleri olan bizler fakültelerimize sahip çıkacağız. ODTÜ’deki bahar şenliklerini engelleyenler bizim üniversitelerimizi bölmeye çalışanlardır. İstanbul Üniversitesi öğrencileri üniversitelere sahip çıkacak. Rektörlükten bir açıklama bekliyoruz” dedi.

İÜ Orman Fakültesi öğrencileri adına yapılan açıklamada ise bir çınarın köklerinden koparılması gibi fakültelerinin üniversiteden ayrılmasının kabul edilmeyeceği kaydedildi.

ÇALIŞKAN: İPTAL EDİLMELİ

Öğrencilere öğretim üyeleri de destek verdi. Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Dekanı Hülya Çalışkan, İÜ’nün tüm fakülteleri, öğretim üyeleri, öğrencileri ve mezunlarıyla bir bütün olduğunu söyleyerek, uygulamanın tarihsel bir hata olacağını vurguladı. Çalışkan, "İÜ’yü de kapsayan, üniversitelerin bölünmesi yönündeki kanun tasarısı geri çekilerek iptal edilmelidir” diye konuştu.

Eylem sloganlar, şarkılar ve müzik dinletileriyle devam etti.