Çok sayıda kentte Zülküf Gezen için eylem

Tecride karşı fedai eylem düzenleyen Zülküf Gezen'e birçok kentte eylem düzenlendi. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto amacıyla Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde fedai eylem yapan ve cenazesi kaçırılarak defnedilen Zülküf Gezen için birçok kentte halk eylemler düzenledi.

MUŞ

HDP Muş İl Örgütü'nün il binasında yapılan açıklamaya HDP Muş Milletvekili Mensur Işık, HDP PM üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı. Işık, partilerin tüm uyarılarına ve gelinen kritik aşamaya rağmen AKP iktidarının demokratik taleplere kulaklarını tıkadığını belirtti. Tecridin insanlık suçu olduğunu ifade eden Işık, “Sayın Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecrit tüm halklar üzerinde uygulanıyor. Tecritle  birlikte askıya alınan özgürlük, adalet ve demokrasi ancak tecridin kaldırılmasıyla var olabilir” diye konuştu. 

HAKKARİ

Zülküf Gezen Hakkari'de de yapılan basın açıklamasıyla anıldı. HDP il binasında yapılan etkinliğe HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, HDP PM Üyesi Zahide Besi, HDP ve DBP  il yöneticileri, Hakkari Belediye Eşbaşkan adayları Seher Kadiroğlu Ataş ve Cihan Karaman katıldı. 

YÜKSEKOVA

Zülküf Gezen'e ilişkin HDP Yüksekova ilçe binasında yapılan açıklamaya parti yöneticilerinin yanı sıra belediye eşbaşkan adayları ve Barış Anneleri katıldı. Açıklamayı okuyan HDP İlçe Eşbaşkanı Hüsnü Beşer, daha fazla ölümün yaşanmaması noktasında tüm kesimleri tecride karşı duyarlı olmaya çağırdı. 

AĞRI

Zülküf Gezen için Tahir Elçi Meydanı'nda basın açıklaması yapmak isteyen HDP'lilere polis engel oldu. Engellenen HDP milletvekilleri Berdan Öztürk, Abdullah Koç ve Dilan Dirayet Taşdemir ardından seçim bürosunda basın açıklaması yaptı. 

Taşdemir, "AKP her yerde İslam adına konuşuyor, Yeni Zelanda katliamını dillendiriyor. Ama arkadaşımızın İslami vecibelerinin yerine getirilmesine bile izin verilmedi. Bu bir zulümdür. Açlık grevinde olan arkadaşlarımızın tek bir isteği var. 'Hukuku tanıyın, tecridi kaldırın' diyorlar. Ama bu iktidar çete gibi hareket ediyor” dedi.

MARDİN

HDP Derik İlçe Örgütü de Zülküf Gezen'e dair yaptığı açıklamada, tecridin kaldırılması çağrısında bulundu. Eylemde konuşan HDP yöneticisi Salih Tekin, "Mutlaka Kürt halkının direnişi ve özgürlük davası kazanacak. Bizler Zülküf Gezen’i unutmayacağız" dedi.

MERSİN 

HDP Mersin İl Örgütü, Zülküf Gezen’e ilişkin Yenişehir, Tarsus, Akdeniz ve Toroslar ilçe binalarında basın açıklaması yaptı. Polisler açıklama yapılan binalar önlerini ablukaya alırken, HDP’liler duruma tepki gösterdi.

AKDENİZ

HDP Akdeniz İlçe Örgütü binası önünde yapılmak istenilen açıklamayı polisin engellemesi üzerine halk, binadan Şevket Sümer Mahallesi’nde bulunan seçim bürosuna kadar yürüdü. Büro önünde yapılan açıklamaya HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Akdeniz Belediyesi Eşbaşkan adayları Reşat Aşan ve Emine Şilan Yüksekkaya ile çok sayıda kişi katıldı. Halk sık sık “Direne direne kazanacağız” ve “Şehit namırın” sloganlarını attı.

HDP Akdeniz Eşbaşkanı Abdulselam Kutlu, iktidarın ölülere bile tecrit uyguladığına işaret etti.

DERSİM  

HDP Dersim İl Örgütü, cezaevinde yaşamına son veren Zülküf Gezen’e ilişkin parti binasında basın açıklaması gerçekleştirdi. Etkinliğe HDP Milletvekili Kemal Bülbül, Dersim Devrimci Güçbirliği bileşenleri, belediye eşbaşkan adayları Nurşat Yeşil ve Hıdır Demir katıldı. 

Bülbül, "Bu eylem bizlere, ‘Özgürlüğünüze, barışa ve adalete sahip çıkın,  tecridi kırın’ mesajıdır" diye belirtti.

SİİRT 

HDP Siirt İl Örgütü'nün parti binasındaki etkinliğinde konuşan HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Zülküf Gezen’in yaşamına son verdiğini hatırlatarak, başta Leyla Güven olmak üzere açlık grevindeki eylemcilerinin tek taleplerinin basit bir kanun maddesinin uygulanması olduğunu ifade etti. 

Beştaş, Zülküf Gezen cenazesinin dün geceden beri nasıl ve nerede defnedileceği noktasında devletin adeta teyakkuza geçtiğini belirtti. Beştaş, "Tecridin kaldırılması sadece açlık grevindekilerin talebi değil. Milyonların ve halkın haklı talebidir” diye konuştu.

Beştaş, Gezen’in ailesine taziye ziyaretinde bulunmak için Amed'e gideceklerini belirtti

ÖHP: TECRİDİN KALDIRILMASI KAÇINILMAZ HAL ALDI

Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP), Gezen'e ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Toplumsal barışın sağlanması için Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması kaçınılmaz bir hal almıştır. Bu talep doğrultusunda yaşamına son veren Zülküf Gezen'in cenazesi dün gece Emniyet yetkilileri tarafından el konularak alelacele kaçırılmış, dini vecibeleri yalnızca aileden 4 kişi ile yerine getirilip, yakınlarının, vekillerin, avukatlarının katılımını engelleyerek cenazeyi defnetmesi, AİHM içtihatlarında açıkça belirtilen ‘Gömülme Hakkı’na açıkça aykırılık teşkil etmektedir” denildi.

ÖHP, "Devlet bir an önce kendi yasalarını uygulayarak Sayın Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridi kaldırmalı" dedi.