Çeteler Êzidîleri zorla Müslümanlaştırıyor!

Türk işgali altındaki Efrîn’e Feyleq El-Şam çeteleri, Êzidî çocukları zorla camilere götürerek, Müslümlaştırmaya çalışıyor. Ketîba El-Hemzet çeteleri ise bazı okulları ve Alevilere ait evleri gasp ederek cami yapıyor.

İşgalci Türk ordusuna bağlı çetelerin Efrin’de demografik yapıyı değiştirme ve asimilasyon uygulamaları devam ediyor.

Çeteler, Efrin’i işgal eder etmez Êzidîlere ve Alevilere ait tarihi ve kutsal mekanları talan etmişti. Son zamanlarda çeteler, Êzidîler ve Aleviler üzerinde asimilasyon ve zorla Müslümanlaştırma uygulamalarını yoğunlaştırmış durumda.

Ankara rejimine bağlı Feyleq El-Şam çeteleri, Efrinli Êzidî çocukları zorla camilere götürürken, Ketîba El-Hemzet çeteleri de Alevilere ait evleri cami ve şeriat okuluna çeviriyor.

ANHA’nın haberine göre, Türk devletine bağlı Feyleq El-Şam çeteleri Şêrawa ilçesinin Basûfan köyünde Êzidî çocukları evlerinden zorla çıkararak camilere götürüyor. Çocuklar, İslam’ın katı versiyonlarını ve Kur’an öğrenmeye zorlanıyor.

Bir kaynağın verdiği bilgiye göre, çocuğunun camiye gönderilmesine karşı çıkan X.K adlı bir kişi, çeteler tarafından işkenceye maruz bırakıldı.

Aynı kaynak, ismi öğrenilemeyen genç Êzidî bir kadının da çeteler tarafından kaçırılarak, bilinmeyen bir yere götürüldüğünü belirtti.

Asimilasyon ve eritme uygulamaları sadece Êzidîler üzerinde değil, Efrinli Aleviler üzerinde de uygulanıyor.

Ketîbeya El-Hemzet adlı çete grubu, Mabata ilçesindeki Kaxrê köyü okulunu, yalnızca İslami konuların işlendiği şeriat okuluna çevirdi. Edinilen bilgilere göre aynı çeteler, Henan Ereba adlı bir Alevinin evini gasp etti. Çetelerin gasp ettikleri evi cami olarak kullanıldığı belirtildi.

Öte yandan aynı bölgede, Alevilere ait 3 evin de çeteler tarafından gasp edildiği, bu evlerin de cami ve şeriat okuluna dönüştürülmesi için hazırlık yapıldığı öğrenildi.

İşgalciler hemen her işgal altındaki Efrîn bölgesinde sivilleri kaçırıyor, işkence ediyor ya da mallarını gasp ediyor. 20 Ocak’ta başlayan işgal saldırılarından bu yana binlerce Efrînli aynı akıbeti yaşadı. Katliam, infaz, işkence, gasp, yağmalama, taciz ve tecavüz, Türk devletinin bölgede sistematik olarak işlediği savaş suçları olarak öne çıkıyor.

Ağustos ayı başında bir açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü de işgal altındaki Efrîn’de ağır insan hakları ihlalleri yaşandığını belirterek, “işgal gücü” olarak tanımadığı Türkiye’nin bundan sorumlu olduğunu belirtti. Haziran ortasında bir rapor yayınlayan İnsan Hakları İzleme Örgütü, işgal altındaki Efrîn’de Türkiye destekli grupların Kürt sivillere ait özel mülklere el koyduğu ve yağmaladığını bildirmişti.