Çeper: Açlık grevlerine sessiz kalanlar kolektif suç işliyor!

HDP İstanbul Kadın Meclisi Sözcüsü Aysun Çeper, açlık grevlerine ses vermeyenlerin kolektif bir suç işlediğini kaydetti. Tutsakların devletten değil, halktan beklentide olduğunu söyledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan mutlak tecridin kaldırılması için 46 gündür açlık grevinde olan siyasi tutsaklardan Ramazan Çeper ‘in kardeşi HDP İstanbul Kadın Meclisi Sözcüsü Aysun Çeper, ANF’ye konuştu. Çeper, direnişi sürdürmekte kararlı olan siyasi tutsakların, devletten değil halktan beklentisi olduğunu vurguladı.

'DİRENİŞİ BÜYÜTME MESAJI VERDİLER'

Ramazan Çeper, Edirne F Tipi Cezaevi’nde İmralı tecridinin kaldırılması için 46 gündür açlık grevinde olan 6 siyasi tutsaktan biri. Yazar kimliğiyle de bilinen Çeper, aynı zamanda HDP İstanbul Kadın Meclisi Sözcüsü Aysun Çeper’in de ağabeyi. 110 yıl hapse mahkûm olan Ramazan Çeper, 22 yıldır cezaevinde. Ağabeyinin geçen hafta ziyaretine giden Aysun Çeper, tecrit kaldırılana kadar siyasi tutsakların direnmeye kararlı olduğunu vurguladı. Ağabeyini son gördüğünde 9 kilo kaybettiğini ancak moralinin iyi olduğunu aktaran Çeper, “Ağabeyim ve yoldaşlarının morali yerindeydi ve devletten hiçbir beklentileri yoktu. Talepleri halka yöneliktir ve direnişi büyütme mesajını verdiler” dedi.

‘EN ÇOK KADINLAR SAHİPLENMELİ'

İmralı tecridine karşı DTK Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven’in sürdürdüğü açlık grevinin 84’üncü gününde girdiğine işaret eden Çeper, Avrupa ve cezaevlerine yayılan direnişin bir kadının öncülüğünde gelişmesinin önemine değindi. Savaşta ısrar anlamına gelen tecridin ne olduğunu en çok da bedel ödeyen kadınların bildiğini vurgulayan Çeper, bu nedenle en çok da kadınların bu direnişi sahiplenmesi gerektiğinin altını çizdi. Çeper, Leyla Güven’in, Kürt kadın mücadelesinin yarattığı toplumsal değerleri ve tarihsel birikimi anlamlı ve onurlu duruşuyla taçlandırdığını kaydetti. 

‘AKP’NİN HESABI TUTMADI'

AKP’nin Leyla Güven’in talebine kulak tıkayarak adeta sorumluluktan kaçtığını dile getiren Çeper, “Leyla Güven’in tahliyesi elbette çok önemli ve değerli bir gelişme ancak talebi tahliye değil, mutlak tecridin kaldırılmasıydı. Tıpkı Sayın Öcalan ile 12 Ocak’ta İmralı’da alelacele gerçekleştirilen görüşme gibi Leyla Güven’in tahliyesiyle AKP’nin direnişi kırma hesabı tutmamıştır. İktidar, Kürt halkının kararlılığını yine okuyamamıştır” diye konuştu. 

‘AHLAKİ KÖRLÜK!'

Öcalan’a yönelik 20 yıldır yürütülen tecridin toplumsal sorunları derinleştirdiğini kaydeden Çeper, İmralı’da başlayan tecridin, bugün AKP-MHP faşizmi tarafından tüm toplumsal muhalefete empoze edildiğine işaret etti. Leyla Güven ve 249 siyasi tutsağın sürdürdüğü açlık grevine ses vermeyenlerin kolektif bir suç işlediğinin altını çizen Çeper, “İktidarından muhalefetine, Kemalist solcusundan aydınına, liberalinden gazetecisine kadar herkes ahlaki körlük içinde" dedi. 

Duyarlı tüm kesimleri açlık grevlerine ses vermeye çağıran Çeper, HDP Kadın Meclisi olarak Leyla Güven ve siyasi tutsakların mücadelesini yükselteceklerini vurguladı.