7. Karaburun Bilim Kongresi KCK tutuklusu Tozcuoðlu’na adandı

7. Karaburun Bilim Kongresi KCK tutuklusu Tozcuoðlu’na adandı

Bu yıl 7.si düzenlenen Karaburun Bilim Kongresi’nde ‘Kapitalizmin Kıskacında Doða, Toplum ve Teknoloji’ başlıklı oturum ‘KCK’ adı altında düzenlenen operasyonlar sonucu göz atına alınan ve daha sonra tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Cezaevine konulan Yazar-Antropolog Müge Tuzcuoðlu’na adandı.

Ýzmir’in Karaburun Ýlçesi’nde bu yıl 7.si düzenlenen ‘Karaburun Bilim Kongresi’ dün başladı. Her yıl başka bir konu başlıðıyla yapılan Kongre’nin bu yıl ki ana teması ‘Kapitalizmin Kıskancında Doða, Toplum ve Teknoloji’ olarak belirlendi.

DOÐA ÝÇÝN MÜCADELE…

Bugün Mordoðan Belediye Salonunda yapılan kongrenin sabahki oturumunda, ‘Sokaðın Bilgisi; Doða Ýçin Mücadele’ başlıðıyla yapıldı.

Oturumu Prof. Dr. Beyza Üstündað yönetirken, Araştırma Görevlisi Ömür Kurt, Yard. Doç. Dr. Esin Canda, Öðretim Görevlisi Füsun Kökalan Çımrın, Birgün Gazetesi Ankara Temsilcisi Yaşar Aydın ve Öðretim Görevlisi Çaðrı Eryılmaz katıldı.

Doðanın ‘kapitalizm’ tarafından nasıl yok edildiðine ilişkin deneyimlerin aktarıldıðı oturumda, Bergama Köylülerinin altın madenine karşı yürüttüðü mücadele aktarıldı.

Kongrenin öðleden sonra yapılan ‘Kapitalizm Kıskancında Doða, Toplum ve Teknoloji’ başlıklı oturum ise, KCK tutuklusu Yazar-Antropolog Müge Tuzcuoðlu’na adandı.

Oturumu Dr. Cem Terzi yönetirken, Av. Arif Ali Cangı, Prof. Dr. Fuat Ercan ve Prof. Dr. Beyza Üstün konuşmacı olarak katıldı.

‘ŞÝŞELENMÝŞ SU ÝÇMEYÝN’

Ýlk olarak söz alan Üstün, doðanın yok edilmesine karşı ‘örgütlü ve bilinçli’ mücadelenin gerekli olduðuna dikkat çekerek, “Öncelikle pet şişeden su içmemeye davet ediyorum. Çeşme suyu için. Ýnanın çeşme suyunun vücudumuza verdiði zarar pet şişelerin doðaya verdiði zarardan daha az” dedi.

‘KÂR HIRSI DOÐAYI YOK EDÝYOR’

Av. Arif Ali Cangı ise, kapitalist sistemin ‘kâr hırsı’ yüzünden doðanın geri dönülmez şekilde yok oluşa gittiðine işaret ederek, Bergama’da altın madenine karşı yürütülen 20 yıllık mücadelenin gelinen aşamada sadece ‘hukuki’ boyutuyla ayakta kaldıðını söyledi.

ENERJÝ KÝME LAZIM?

Prof. Dr. Fuat Ercan da, konuşmasında devletlerin ‘enerji ihtiyacı’ diye önümüze koyduðu argümanın sadece kapitalizme hizmet ettiðini vurgulayarak, şuan gelinen aşamada ana çelişkinin sermaye-doða çelişkisi olduðunu ifade etti.

Oturum katılımcıların konuşmacılara yönelttiði soruların ardında sona erdi.

YARIN YAPILACAK OTURUMUN KONU BAŞLIKLARI

Yarın yapılacak oturumlarda, ‘Tahribatın Doðası’, ‘Yeni Üretim Ýlişkileri ve Esnek Çalışma’, ‘Hacettepeli Eðitim-Sen’lilerin Hayalinden Gerçeðe: Kolektif Bir Kitap Yazmak, Yazarak Direnmek’, ‘Ataerkil Kapitalist Toplumda Kadın Emeðinin Görünümleri’, ‘Yeni Üretim Süreçleri/Teknolojileri’ konuları tartışılacak.

Kongre 9 Eylül’de sona erecek.