‘696 sayılı KHK iptal edilsin’

İHD, cezaevlerinde tek tip elbise uygulamasını içeren 696 sayılı KHK'nin iptal edilmeli.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, tek tip elbise uygulamasını protesto etti. Dernek binasında düzenlenen toplantı sırasında salona "Tek tip işkencedir" pankartı asıldı. Açıklamada konuşan komisyon üyesi Hatice Onaran, “Dışarıdakiler hapishaneleri kendilerinden uzak olarak görseler bile, iktidar hapishanelerle dışarıya organize bir şekilde saldırıyor” dedi. 1999'da Anakara Ulucanlar Katliamı'ndan bir gün önce, dönemin başbakanı tarafından söylenen “İçeriye hakim olmadan, dışarıya hakim olamayız” sözlerini hatırlatan Onaran, bu açıklamanın ardından Ulucanlar Cezaevi'nde bir katliam yaşandığını ve 10 tutuklunun yaşamını yitirdiğini belirtti.

‘HAK İHLALERİ İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜ’

OHAL ile birlikte cezaevlerinde yaşanın hak ihlallerine değinen Onaran, yaşanan hak ihlallerinin işkenceye dönüştüğünü söyledi. Tek tip elbise uygulamasının hayata geçirilmesiyle yaşanan ihlallerin daha üst boyuta ulaşacağına dikkat çeken Onaran, bunla tutuklanan her bir kişinin teslim alınmaya çalışacağını belirterek, “Mahpuslara tek tip elbise giydirmeyi başaran bir iktidar, onları biat eden üniformalı emir erine çevirme çalışacaktır. Bunu başarabilirse, yani içeriyi teslim alabilirse, dışarıda işçiye, emekçiye, öğrenciye, biat etmemiş herkese daha şiddetli saldıracaktır. Çünkü direnme iradesini kırdığı noktada daha fazla saldırmakta tereddüt etmeyecektir. Aslında, tek tip elbise dayatması hapishaneler önceliğiyle gerçekleşse bile, toplumu tek tipleştirmeye yönelik saldırının bir parçasıdır” ifadesinde bulundu. 

'SESİMİZİ YÜKSELTMELİYİZ'

Cezaevlerinde tek tip elbise uygulamasını içeren 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin iptal edilmesi gerektiğini söyleyen Onaran, “Tek tip elbiseye karşı, toplumun geleceğini tek tip karanlığa boğma saldırısını engelleme temelinde, sesimizi yükseltmeliyiz” diyerek herkesi bu uygulamaya karşı mücadele etmeye çağırdı.