56 milyon seçmen sandık başına çağrıldı

Türkiye’de 56 milyon seçmen sandık başına çağrıldı. Erdoğan faşizmine karşı kilit oy ise Kürt seçmenin elinde.

24 Haziran seçimleri, tüm tehlikeleri barındıran bir seçim olarak değerlendiriliyor. Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kurduğu faşist düzeni sürdürmesi ve muhaliflerinin de faşizme son vermesi için hayati bir önem taşıyor. Bu seçimler, Erdoğan’ın 15 yıldır siyasi yaşamda kurduğu hakimiyete son verebilir.

AKP-MHP ittifakı, toplumsal, siyasal ve ekonomik sorunların hiç olmadığı kadar derinleştiği bir dönemde baskın seçim kararı alarak, muhaliflerini hazırlıksız yakalamaya çalıştı. Seçimler bir yıl erkene alınarak 24 Haziran tarihi belirlendi. Ancak bu kez, hesaplar istediği gibi olmadı. Karşısına daha güçlü bir muhalefet çıktı. Seçimlerin kaderini ise Kürt oyları belirleyecek.

Erdoğan, 7 Haziran 2015’te HDP’nin başarısı ile birlikte meclisteki çoğunluğu kaybettikten sonra, mutlak çoğunluğu elde etmek için sonuçları reddederek Kasım’da yeniden seçimlere gitmişti.

YURTDIŞINDA REKOR KATILIM

Tarihi seçimlere ilgi, ilk işaretini yurtdışında gösterdi. Rekor bir katılık gerçekleşti. Yurtdışında kayıtlı seçmenlerin neredeyse yarısı, diğer bir ifadeyle yüzde 48’i sandık başına gitti. Gümrüklerde kullanılan oy oranı ise henüz açıklanmadı. Yurtdışında kurulan sandıklarda 1.49 milyon kişi oy kullandı. Kasım 2015’teki seçimlerde 1.3 milyon ve Nisan 2017’deki anayasa referandumunda 1.4 milyon kişi oy kullanmıştı.

SEÇMEN SAYISI VE SEÇİM BÖLGELERİ

24 Haziran seçimlerinde 56 milyon 322 bin 632 seçmen sandık başına çağrıldı. 81 ilde toplam 180 bin 65 sandık kuruldu. Ülke genelinde 87 seçim bölgesi bulunuyor. Üç seçim bölgesi olan İstanbul, en fazla seçmenin olduğu ve en fazla sandığın kurulduğu bölge oldu. Bu seçimlerde meclisteki 550 sandalye sayısı 600’e yükselecek. Seçim yasası gereğince, Pazar günü saat 18.00’e kadar yayın organlarında seçimler ve sonuçlarına dair haber, tahmin ve yorum yaması yasak. 18.00 ile 21.00 arasında sadece YSK’nin vereceği haber ve tebliğlere yer verilecek. Yayınlara yönelik yasak 21.00’de kalkacak.

415 GÖZLEMCİ

Türkiye’deki seçimler tüm dünyada yakından izleniyor. Uluslararası sekiz kuruluştan 415 kişi seçimleri izlemek için akreditasyon yaptı. Bunlar arasında AGİT’ten 234 kişi ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi AKMP’den 35 kişi var. Avrupa Parlamentosu seçimleri izlememe ve yorumda bulunmama kararı almıştı.

SANDIK GÜVENLİĞİ

Bu seçimlerin en büyük endişelerinden biri seçimlerde yoğun hileye başvurulması olarak önem kazanıyor. Bu nedenle tüm muhalefet partileri, sandıkların korunması için kendi tedbirlerini aldı. HDP, sandık güvenliği için 80 bin sandık kurulu üyesi, 100 bin müşahit ve 20 bin okul sorumlusu görevlendirdi. CHP, 81 ilde de İl Seçim İzleme ve Koordinasyon Merkezi oluşturdu. Ayrıca CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, HDP ve gönüllü sivil toplum örgütlerince oluşturulan “Adil Seçim Platformu” seçimleri takip edecek. Adil Seçim Platformu ile yapılan çalışmalar kapsamında toplam 600 bin sandık görevlisi seçmenin oyunu korumak üzere görevlendirildi.

CUMHURBAŞKANLIĞI YARIŞI

Seçmenler bu kez hem Cumhurbaşkanı’nın belirlemek hem de parlamentoyu yenilemek için sandık başında. Altı aday cumhurbaşkanlığı yarışında yer alıyor. Erdoğan’ın karşısında, CHP’nin adayı Muharrem İnce, HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş, İyi Parti’nin adayı Meral Akşener, Saadet Partisi’nin adayı Temel Karamollaoğlu ve Vatan Partisi’nin adayı Doğu Perinçek.

24 Haziran seçimlerinin diğer bir özelliği de oluşan ittifaklarla ilgili. CHP, İyi Parti ve Saadet Partisi “Millet İttifakı”nda bir araya gelirken, iki faşist parti olan AKP ve MHP “Cumhur İttifakı”nda yer aldı. HDP her iki seçimlere, kendi bünyesindeki geniş kesimlerle oluşturduğu demokrasi cephesi olarak katıldı. Seçim pusulasında yerlerine göre katılan partiler şöyle: Cumhur İttifakı (Adalet ve Kalkınma Partisi, MHP), HÜDA PAR, Vatan Partisi, HDP, Millet İttifakı (CHP, Saadet Partisi, İyi Parti)