32 kurumdan uyarı: Ölüm olabilir, tecrit hemen kalksın!

Adana’da 32 kurum ve siyasi parti temsilcisi, açlık grevleri ile ölüm oruçlarına dikkat çekti, "Her an ölüm olabilir" uyarısında bulundu. Kurumlar, tecridin derhal kaldırılmasını istedi.

Adana’da İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi, Tabip Odası, Baro, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) çağrısıyla bir araya gelen 32 kurum ve siyasi parti temsilcisi, açlık grevi ve ölüm oruçlarına dikkat çekti. İsmet İnönü Parkı’nda yapılan eyleme, HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları ve tutsak aileleri ile çok sayıda kişi katıldı.

‘HEMEN KABUL EDİLEBİLİR BİR TALEP'

İHD Şube Başkanı Avukat İlhan Öngör, tutsakların yasalardan kaynaklı haklarını kullanmak için başlattığı eylemlerle ilgili taleplerin demokrasi çerçevesinde kabul edilmesini istedi. Öngör, açlık grevleri ve ölüm orucunda olan tutsaklar için aşamanın yaşam hakkı açısından kritik bir noktaya geldiğini ve yarın çok geç olacağını vurguladı. Açlık grevlerinin çözüme kavuşturulmasının iktidar açısından hiç de zor olmadığını dile getiren Öngör, “Bunun için yeni bir yasal düzenlemeye dahi ihtiyaç yoktur. Anayasa ve yasaların eşit uygulanması tek başına yeterlidir” dedi. 

‘ALTINDAN KALKILAMAYACAK İNSANİ KRİZ!'

Yasaların eşit uygulanmasını sağlamak ve cezaevlerinde tutulmakta olan tutukluların yaşam hakkını korumanın devletin görevi olduğuna değinen Öngör, “Bir mevsimi geride bırakan açlık grevleri büyüklüğü ve sonuçları açısından toplum olarak altından kalkamayacağımız bir insani kriz aşamasına varmıştır” dedi. Dünya Tabipler Birliği (DTB) Malta Bildirgesi’nin giriş bölümüne dikkat çeken Öngör, “Açlık grevleri genellikle taleplerini başka yollardan ortaya koyma imkânları bulunmayan kişilerin başvurdukları bir protesto biçimidir. Yaşam hakkı ve hukuki talepler noktasından soruna yaklaşarak, ‘ölüm değil, yaşam kazansın’ diyoruz” diye belirtti. 

'HER AN ÖLÜM OLABİLİR' UYARISI

Açlık grevleri izleme heyetlerinin ve bağımsız hukukçuların takipleri sonucu ortaya çıkan bilgileri paylaşan Öngör, birçok tutsakta ileri derecede görme, işitme, tansiyon, dengesizlik, unutkanlık, yüksek ateş sorunu yaşandığını, sıvı almada zorlanıldığını ve yaşamların kritik bir eşikte olduğunu paylaştı. Çoğu, yıllardır cezaevlerinde bulunan tutsaklar için açlık grevlerinin zorlayıcı bir süreç olduğunun altını çizen Öngör, şöyle devam etti: “Yeterli besine ulaşmamış olan,  kronik hastalıkları bulunan, sağlık birimlerine ve tedaviye ulaşma ile ilgili ciddi problemler yaşayan mahpuslar için açlık grevi her an ölümle sonuçlanma ihtimalini barındırmaktadır."

Açlık grevini sürdüren tutsakların sağlık durumunun geldiği kritik aşamaya dikkat çeken Öngör, tıp etiği ilkeleri ve mahpus haklarına dair kurallar gereği, cezaevlerinin bir an önce kapılarını bağımsız sağlık ve hukuk heyetlerine açması gerektiğini ifade etti. Öngör, “Çünkü cezaevlerindeki mevcut sağlık birimleri ne sağlık personeli sayısı açısından ne de cezaevi revirlerinin olanakları açısından açlık grevindeki binlerce mahpusu takip etme kapasitesine sahip bulunmamaktadır” diye konuştu. 

ANNELERE ŞİDDET KINANDI

Tutsak annelerine yönelik polis şiddetini kınayan Öngör, şunları kaydetti:

"Annelerin bu insani talebi karşısında kolluk kuvvetlerinin şiddete başvurması, annelere kötü muamelede bulunmasını açıkça kınıyoruz. Başta Kürt meselesi olmak üzere, tüm toplumsal sorunlarımızın barışçıl, demokratik ve evrensel hukuk değerlerini yaşamsallaştırarak çözümünün mümkündür. Bu ülke yeterince ölümü gördü, yaşamı yücelten, demokrasiyi geliştiren, insan haklarına saygılı bir ülke görmek istiyoruz, bunun için demokratik mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.” 

EYLEME KATILAN KURUMLAR

Eyleme şu kurumlar katıldı:

Adana Barosu, Adana Tabip Odası, İHD, KESK, DİSK, Dersimliler Derneği, ÇHD, CHP, HDP, DAD, EMEP, SYKP, Yeşil Sol Parti, DBP, Sosyal Dayanışma Derneği, Anadolu Hakları Derneği, TUAYDER, Adana Vartolular Derneği, ÖDP, HDK, ESP, PSAKD, Halkevleri, Adana Bulamlılar Derneği, TÖPG, Adana Alevi Kültür Derneği, Arap Alevileri Derneği, Mor Dayanışma Derneği, Adana Kadın Platformu, Adana KHK Mağdurları Platformu, Akkapı Kültür, Yardımlaşma ve Eğitim Derneği ve Emekliler Dayanışma Derneği.