3 kentte hasta tutsaklar için eylem

Ankara, İstanbul ve İzmir’deki eylemlerde hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi, "Durumları ağır, hemen bırakılmalılar" denildi.

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eyleminin 310'uncu haftasında Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde kalan tutsak Gülşan Adet’in durumuna dikkat çekti. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube'nin binasında yapılan açıklamayı İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen okudu. Çevirmen, 27 yıldır cezaevinde tutulan Adet'in koronadan kaynaklı olarak son dönemlerde çeşitli sağlık sorunları yaşadığını kaydetti.
Çevirmen, kronik anklikozan spondolit (eklem iltihaplanması) ve ülser rahatsızlıkları bulunan Adet’in eklem iltihaplanması hastalığının kontrol altına alınması için düzenli olarak kontrollere gittiğini de aktardı.
Adet’in gerekli olan teşhis ve tedavileri eksiksiz olarak yapılması çağrısında bulunan Çevrimen, "Bir an önce oda değişimleri yapılmalıdır. Hapishanelerde yaşaması güç olan ve ağır olan mahpusların tahliyeleri de gerçekleştirilmelidir” dedi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için her hafta gerçekleştirdikleri F Oturumu’nun 438’incisini koronavirüs salgını nedeniyle sanal medya hesapları üzerinden yaptı. Bu haftaki oturumda, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'ndeki hasta tutsak Hiyem Yolcu’nun durumuna dikkat çekildi. Haftanın açıklamasını İHD Hapishane Komisyonu üyeleri Meral Nergiz Şahin ve Mehmet Acettin yaptı.
Hiyem Yolcu’ya müebbet hapis cezası verildiğini ve 16 yıldır cezaevinde tutulduğuna dikkat çekilen açıklamada, 2019’da açlık grevine girdiği hatırlattı. Açıklamada Yolcu’nun açlık grevi sonrasında kandaki değerlerin düştüğünü fakat salgın döneminden dolayı hastaneye götürülmediği ve hastalık teşhisinin konulmadığı belirtildi.
Cezaevinde görevli doktorun izinde olması nedeniyle Yolcu’yu rahatlatacak ilaçların dahi verilmediğinin belirtildiği açıklamada, Yolcu’nun durumunun giderek ağırlaştığın vurgu yapıldı.
Açıklamada, “Hiyem Yolcu ve diğer tüm hasta mahpusların sağlığa erişim ve tedavileri önündeki engellerin derhal kaldırılması, hapishanelerde tedavi olanaklarının yetersizliği yanında pandeminin yarattığı riskler de göz önünde bulundurularak,  tedavileri sağlanıncaya ve pandemi riski ortadan kalkıncaya kadar cezalarının infazına ara verilerek serbest bırakılmalarının sağlanması yönünde yetkilileri göreve çağırıyoruz” denildi.

İZMİR
İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu da “Hasta tutuklulara özgürlük” sloganıyla bu hafta da Konak ilçesinde bulunan Eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. HDP İzmir İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür ve çok sayıda kişinin katıldığı eylemde açıklama yapan İzmir İHD Şube Yöneticisi Ahmet Çiçek, koronavirüsünün en çok hasta ve yaşlı tutsakları etkilediğini söyleyerek, hasta ve yaşlı tutukluların derhal serbest bırakılmasını istedi.
Manisa Akhisar T Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan hasta tutsak Mahmut Demirel’in durumuna dikkat çeken Çiçek, Demirel'in 27 yıldır cezaevinde olduğuna vurgu yaptı. Çiçek, şunları kaydetti:
"Mide, bağırsak, kalp rahatsızlıkları ve migren ağrıları var. Ailesinden aldığımız en son bilgilere göre, sırt ağrıları olduğu için ortopedik yatak istemiş, parası verilmiş ancak yatak hala verilmemiş. Ayrıca hastalıklarının tedavisi de yapılmıyor. Uzun yıllardır hapishanede olup da hastalığı olmayan mahpus yoktur. Politik hasta mahpus Mahmut Demirel ve diğer hasta tutuklular derhal serbest bırakılmalıdır.”