16 TEMMUZ GÜNDEM

16 Temmuz Haber Merkezi gündemi...

-PKK Şehitler Komitesi Üyesi Orhan Lotus, "14 Temmuz Direnişi, 12 Eylül faşizmini tarihin çöp sepetine gömmüştür. AKP-MHP de son demlerinde" dedi.

-Van’da faaliyet yürüten STK’lar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın çağrısına uyulmasını istedi.

-Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği, Hatay'da 22 yıldır kadınlara yönelik eğitim programı veriyor. Program kapsamında en az 15 bin kadına ulaşıldı. 

-ABD’nin Washington eyaletindeki Tacoma şehrinde göçmen gözaltı merkezine yönelik eylem sırasında polisin vurarak öldürdüğü anarşist anti-faşist Willem Van Spronsen’in yayınladığı manifestoda YPJ’yi öven ifadeler dikkat çekti.

-İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Avrupa Birliği’nden İran ile nükleer anlaşmayı -kurtarmamasını istedi. Avrupa Birliği ise, anlaşmanın korunmasından yana blok halinde tavır belirledi. 

-Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD ile İran arasındaki gerilimi yatıştırma iddiasıyla arabuluculuk kapsamında ABD Başkanı Donald Trump, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruyani ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek.

-Bir yandan başbakan Merkel’in titreme görüntüleri, diğer yandan iktidar ortaklarının hem yerel seçimlerde hem de anketlerde oy kaybetmeleri Almanya’da yeni bir hükümetin kurulmasına ilişkin tartışmaları alevlendirdi.

-Mısır’da parlamento, yabancı hükümetdışı kuruluşların (NGO) çalışma alanlarını daha da sınırlayan bir dizi yasa tasarısını kabul etti.

-Birleşmiş Milletler, dünyada her 10 çocuktan birinin ölümcül hastalıkları önleyen aşılardan mahrum olduğuna dikkat çekti.

-Dünya Sağlık Örgütü (WHO), tarafından yayınlanan basın açıklamasında, dünya genelinde üretilen hazır bebek yemeklerinin önemli bir kısmı, sağlık açısından tehlikeli olabilecek düzeyde aşırı miktarda şeker içeriyor.

-Enternasyonalist Gençlik Festivali Hazırlık Komitesi ekoloji mücadelesi üzerine video yayınladı