12 HAZİRAN GÜNDEM

12 Haziran Haber Merkezi gündemi...

-TEV-DEM Diplomasi Komitesi Sorumlusu Aldar Xelîl, Cenevre sürecinin felç olduğunu ve Astana sürecinin İdlib operasyonu ile fiilen bittiğini belirterek, Kürtlerin yer aldığı yeni bir Cenevre sürecinin başlatılmasını istedi.

-Qamişlo halkı, Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırılarına ve Efrîn’deki işgali kalıcılaştırma çabalarına karşı öfkeli.

-Kayyumların, ekonomik kaynakları proje adı altında hortumlanmasını sağlayarak tüm belediyeleri borç batağına sürüklediğini belirten Ekonomist Ramazan Tunç, "Halkın kaynakları belli kesimlere peşkeş çekilmiştir " dedi.

-Türk devleti, Güney Kürdistan'ı işgal etmek için Xakûrkê işgali ile Bradost alanını boşaltmak istiyor. Türk devletinin işgaline karşı savaşan HPG gerillaları, Şêladizê ruhu ile işgalcilere direneceklerini belirtti.

-Almanya’nın başkenti Berlin’in Friedrichshain-Kreuzberg ilçesi ve Rojava’nın Dêrik kenti arasında bir süredir kurulan dostluk köprüsü bir adım ileri gitti. Her iki belediye arasında onaylanan kardeş belediye anlaşması törenle kabul edildi.

-Rojava'daki üniversite ve akademileri ziyaret eden Doğu Londra Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Camilla Power, dünyanın farklı yerlerinin de "demokratik konfederalizm devrimi daha çok tanıması gerektiğini" belirtti.

-AKP'li Binali Yıldırım'ın Amed'teki konuşmalarının samimi olmadığını söyleyen Amedliler, "Amed'te Kürdistan var diyorlar, İstanbul'da inkar ediyorlar. Artık hiç bir Kürdü Kürdistan sözü ile kandıramazlar” dedi.

-Sudan’da üç günlük sivil itaatsizlik ardından iktidarı 11 Nisan’dan bu yana elinde tutan askerler ile siviller arasında müzakereler başlayacak. Görüşmelere Etiyopya’nın arabuluculuk yaptığı öğrenildi.

-Kolombiyalı Paulina Mahecha isimli kadın iç savaşta yaşamını yitirenler ve kayıp kadınları anmak için bez bebekler yapıyor. Mahecha kendi acısını hafifletmek için sanat-terapi olarak çalışmasını değerlendiriyor.