11. Sakine Cansız Kadın Festivali 30 Haziran’da

İsviçre’nin Zürih kentinde her yıl düzenlenen Sakine Cansız Kadın Festivali’nin 11’incisi, “Jin jiyan azadî ile kadın devrimine yürüyoruz” sloganıyla 30 Haziran’da yapılacak.

SAKİNE CANSIZ FESTİVALİ

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile birlikte katledilen PKK’nin kurucularından Sakine Cansız’ın anısına İsviçre’nin Zürih kentinde her yıl geleneksel olarak yapılan Sakine Cansız Kadın Festivali’nin hazırlıkları tamamlandı. 

İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) öncülüğünde çok sayıda kadın kurumunun desteklediği 11. Sakine Cansız Kadın Festivali, 30 Haziran’da “Jin jiyan azadî ile kadın devrimine yürüyoruz” sloganıyla Zürih kentindeki Kasernenareal alanında yapılacak. Hazırlıkların tamamlandığını belirten Tertip Komitesi’nden Sidar Aydın, “YJK-S öncülüğünde 30’a yakın kadın kurumu ve inisiyatifi tarafından ortak organize ediliyor” dedi.

ARTIK BÜTÜN KADINLARINDIR

Sakine Cansız’ın dünyada kadın mücadelesi yürüten aktivistler tarafından da tanındığını kaydeden Aydın, 11 yıllık süreç içerisinde yaşanan değişimi şöyle ifade etti: “Bu festival, ilk olarak sadece İsviçre’de yaşayan Kürt kadınları tarafından yapılıyordu. 2015’ten itibaren artık sadece Kürt kadınları değil, İsviçre’de mücadele eden enternasyonalist kadın yapıları da bize katıldı. Şehit Sakine Cansız’ı öncüleri olarak görüyorlar. Rahatlıkla şunu söyleyebiliriz; Sakine Cansız Kadın Festivali, artık İsviçre’de yaşayan bütün kadınlarındır. Devrimci, sosyalist kadınlar Tertip Komitesi’nde yer alıyor. En son UniMenos ve İsviçre Kadın Grevi de bu festivalin düzenlemesinde yer aldı. Ona göre çalışmalarını yapıyorlar.”

DOLU DOLU BİR PROGRAM

Festival programının hem siyasi hem de kültürel olarak dolu olduğunu dile getiren Aydın, festival alanında bilgi stantlarının olacağını, bunun yanı sıra yemek ve kültürel stantların da kurulacağını, festivale gelenlerin ihtiyaçlarının karşılanacağını belirtti. Aydın, “Festival alanında 8 bilgilendirme standı olacak. Festivalde yer alan İsviçreli enternasyonalist kadın örgütlerine ait stantlar olacak. Yine her yıl olduğu gibi Kadın Dengbêj Çadırı kurulacak ve çadırda kadın dengbêjler klamlarını seslendirecek. Çocuklarımızı da unutmuyoruz. Çocuklar için oyun alanımız olacak. İnsanlar çocuklarını da alıp festivale gelebilir. Sahne programımız da dolu. Sanatçılar Suna Alan, Sheyda Ghavami, Cemile Dinçer, Beri Van, Pia û Dîda, Colla Bostorena De Sants (Katalan Kadın dans grubu), Kadın Erbane grubu, Winterthur Çocuk Korosu, Biel Çocuk Folklor Ekibi, sahne alacaklar” diye konuştu.

BÜTÜN MECLİSLER SEFERBER OLDU

İsviçre’nin bütün kantonlarında festivale katılım çalışmalarının sürdürüldüğün söyleyen Aydın, İsviçre’nin her kantonuna hitap edecek biçimde Almanca, Fransızca, İngilizce, İtalyanca, Türkçe ve Kürtçe el bildirileri hazırlanıp dağıtıldığını dile getirdi. Aydın “El bildirilerimiz meclislerimizin olduğu bütün yerlerde dağıtılıyor. 14 Haziran’da İsviçre genelinde kadın grevi vardı. Biz kadınlar olarak bu etkinliklere katılıp festival çağrılarımızı yaptık. Yine birçok alanda arkadaşlarımız festival için stant açıp bilgilendirme yaptılar” dedi.

BÜTÜN KANTONLARDA OTOBÜSLER DE TUTULDU

Festivalin yapılacağı alanın Zürih merkez tren istasyonuna yürüme mesafesinde olduğunu belirten Aydın, aynı zamanda Demokratik Kürt Toplum Merkezlerinin olduğu bütün kantonlarda otobüslerin tutulduğunu söyledi. Aydın, şunları paylaştı: “Cenevre, Lozan, Sion, Biel, Bern, Solothurn, Aarau, Basel, Luzern, Raperswil, Winterthur, Chur, Bellinzona, St.Gallen ve Schaffhausen’da otobüslerimiz tutulmuş. Meclislerimiz çalışmalarını buna göre yapıyorlar. Gelmek isteyenler meclislerimizin bulunduğu yerde komellerle iletişime geçebilir. Bunun yanı sıra festivalin yapılacağı Kasernenareal alanı Zürih merkez tren istasyonuna beş dakikalık yürüme mesafesinde bir yer. Halkımız toplu ulaşım araçları kullanarak da rahatlıkla gelebilir. Başta Kürt kadınları olmak üzere İsviçre’de yaşayan bütün Kurdistanlıları, Kürt halkının dostlarını festivale davet ediyoruz. Bütün halkımızı, dostlarımızı kendi sesi ve rengiyle 30 Haziran günü saat 11.00’de Kasernenareal (Militarstrasse 36 Zürih) alanındaki festivale bekliyoruz. Şehit Sara’nın (Sakine Cansız) anısına sahip çıkalım.”

ORGANİZEDE YER ALAN KURUMLAR

Festival organizasyonunda yer alan kurumlar şunlar: İsviçre Kürt Kadın Birliği (YJK-S), Genç Kürt Kadınları (TekoJIN), Women Defend Rojava, Medico International, Frauen Lesbes Kasama, Avrupa Demokratik Kadın Hareketi (ADKH), FİST, Sosyalist Kadın Birliği (SKB), PDA, Yeni Kadın, Demokratik Alevi Hareketi (FEDA), Zürih Kollektive, Solifonds, Frauenbündnis, International Kadın Vakfı (WİLPF) Sosyalist Kadın Birleşeni (BFS), Amed Zürih Köprüsü, BastA, Sosyalist Parti (SP) ve Alternatif Liste (AL), Frauenstreick (Kadın Grevi), UniMenos, Mor-Kızıl Kollektive ve Bethnahtin Frauen Union.