10 Ekim Davası: Katillerin gezmesine kim izin verdi?

Ankara Katliamı Davası'nın 6'ncı duruşması görüldü. Avukatlar, devletin katliamdaki rolüne dikkat çekti.

10 Ekim Ankara Katliamı'na ilişkin açılan ve sonrasında firari sanıklar yönünden tefrik edilen davanın 6’ncı duruşması, Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Davada firari sanıklar İlhami Balı, Savaş Yıldız, Edremit Türe, Deniz Büyükçelebi, Yakup Selağzı, Kasım Dere, Nusret Yılmaz, Mustafa Delibaşlar, Walentina Slobodjanjuk, Muhammet Zana Alkan, Ömer Deniz Dündar, Cebrail Kaya, Ahmet Güneş, Kenan Kutval, Bayram Yıldız, Hasan Hüseyin Uğur ile DAİŞ yöneticiliğinden 18 yıl hapis cezası alan ve “insanlığa karşı suç” kapsamında hakkında iddianame düzenlenen Erman Ekici yargılanıyor.

'EMNİYET NET CEVAP VERMİYOR'

10 Ekim Avukat Komisyonu’ndan Murat Kemal Gündüz, “Geçen celse talep etiğimiz cevaplardan bir kısmı gelmiş ama bunları cevap olarak nitelemek mümkün değil. Net ve doyurucu yanıt verilmiyor” dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden istenilen “IŞİD terör örgütünün fotoğraflı teşhis albümüne” ilişkin müdürlükten gelen cevaba ilişkin konuşan Gündüz, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün iki polisin tuttuğu tutanağa dayanarak cevap verdiğini belirtti.

Katledilenlerden Korkmaz Tedik’in annesi Zöhre Tedik, “Sayın başkan, avukatın söylediği gibi en ufak bir çaba sarf edilse ne kadar çok şey ortaya çıkacak" dedi.

DEVLETİN SORUMLULUĞUNA DİKKAT ÇEKİLDİ

Avukat İlke Işık ise "Adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz demiştik buna devam edeceğiz" mesajını verdi.

Işık, "Bu ülkede bunların yıllardır gezmesine izin verildi? Gezmesine neden olanların sorumluluğunu ne yapacağız? Mitingde sorumluluğu olan tek bir polis memurunu buraya getirip dinlemediniz" diye tepki gösterdi.

“Bu katliam emrini kim vermiştir?” diye soran Işık, "Önlemler alınsaydı katliam olmayacaktı" dedi.

Avukat Erkan Ünüvar, sanık Yunus Durmaz ile yaptığı yazışmalardan Türkiye’deki katliamların talimatını veren ve "Türkiye emiri" olduğu anlaşılan Ebu Zeynep’in soruşturmaya dahil edilmediğini hatırlattı.

Sanık Erman Ekici’nin avukatı Heyam Fidan ise DAİŞ’i savunan sözleriyle dikkati çekti.

Mahkeme heyeti, duruşmaya 1 saat ara verdi.