'10 Ekim' anması: Katliamcılar korunuyor

10 Ekim Katliamı'nda yaşamını yitirenler Ankara'da anıldı. Anmada, devletin katliamda yaralananları cezalandırdığına dikkat çekildi.

10 Ekim Ankara Katliamı’nda hayatını kaybedenler, katliamın 30’uncu ayında Ankara Garı önünde anıldı. 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği (10 Ekim-Der) tarafından her ayın 10’uncu günü yapılan anmaya, yaşamını yitirenlerin yakınları, yaralılar, Suruç Aileleri İnisiyatifi, siyasi parti ve sendika temsilcileri katıldı. Katliamın yaşandığı saat 10.04’te anmaya katılanlar, saygı duruşunda bulundu.

'KAMU GÖREVLİLERİ KORUNDU'

İhsan Seylan, 10 Ekim Der adına yaptığı konuşmada, 30’dan fazla yaralının tedavisinin devam ettiğini hatırlatarak, şöyle konuştu: “8 yaralımız ömür boyu engelli kalmıştır. Onlarca insan bedeninde katliamda kullanılan ‘bilyelerle’ yaşamını sürdürmektedir. 10 Ekim’de yaralandığı için ihraç edilen, tutuklanan, gözaltına alınan onlarca arkadaşımız bulunmaktadır. 10 Ekim anmasına katıldıkları için yargılananlar oldu. 10 Ekim Katliamı ile ilgili haber yapan gazeteler yargılandı. 10 Ekimi Barış ve Dayanışma Derneği kapatıldı. Bize karşı açılan bunca davaya karşın 10 Ekim Katliamı'nda açık sorumluluğu bulunan kamu görevlilerine ilişkin açılan herhangi bir dava bulunmamaktadır.”

TALEPLER

Barış ve demokrasinin tesis edilmesi için taleplerini sıralayan Seylan, şöyle devam etti: “12-13 Haziran’da görülecek 10 Ekim davasını kamuoyunun takip etmesi, Suruç, Antep, Diyarbakır, İstanbul gibi davaların sadece tetikçilerin değil başta kamusal sorumluluğunu yerine getirmeyen kamu görevlileri olmak üzere tüm sorumluların yargılanarak adil bir şekilde tamamlanmasını talep ediyoruz. Ankara Garı önündeki meydan adının ‘10 Ekim Emek Barış ve Demokrasi’ meydanı olarak değiştirilmesi ve bu meydanda 10 Ekim günün taleplerine uyumlu bir anıtın yapılmasını talep ediyoruz.”

'PARMAK İZİ İKTİDARDA!'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan, katliamın faillerinin herkesin iyi bildiğini belirterek, şunları kaydetti: “Bir ülkenin başkentinde sadece barış istediği için 100’ün üzerinde insan yaşamını yitiriyorsa, eğer gerçekten siyasi otoritenin parmağı yoksa yapılması gereken şey; İçişleri Bakanı, Ankara Emniyet Müdürü ve bölge istihbarat müdürünün, valinin görevden alınması gerekir” dedi. Bu parmak izin bugün parlamentoda, iktidardadır. Şunu bilsinler ki mutlaka hesap verecekler. İnsanlığın, halkın vicdanında mahkum edildiler. Ama bu barış kervanı da yürümeye devam edecek."