'1 Mayıs'ta çalınan oyların ve emeğin hesabı sorulacak!'

1 Mayıs 1977 Katliamı'nda hayatını kaybeden 34 emekçi Kazancı Yokuşu’nda anıldı. Anmada, 1 Mayıs'ta alanlara çıkma ve çalınan oylar ile emeklerin hesabını sorma çağrısı yapıldı.

1 Mayıs Tertip Komitesi öncülüğünde 1977, 1989 ve 1996 yıllarında 1 Mayıs’ta katledilen işçi ve devrimciler, düzenlenen bir dizi etkinlikle anıldı. İlk anma 1 Mayıs 1977'de 34 kişinin hayatını kaybettiği Taksim Kazancı Yokuşu’nda gerçekleşti. Anmaya, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TTB Genel Başkanı Raşit Türkel, TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, 22 Temmuz 1980'de evinin önünde katledilen DİSK'in kurucusu Kemal Türker’in kızı Nilgün Soydan, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, HDP Genel Başkan yardımcısı Sezai Temelli, CHP yöneticileri ve çok sayıda demokratik kitle örgütü katıldı. “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankartı açan kitle, kırmızı karanfillerle AKM’nin önünden onlarca işçinin boğularak hayatını kaybettiği Kazancı Yokuşu’na yürüdü. “Yaşasın 1 Mayıs”, “Bijî yek Gulan”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarının atıldığı anma etkinliği, saygı duruşuyla başladı. Hayatını kaybeden işçilerin teker teker ismi sayıldı ve Yaşıyor” diye haykırıldı.

BEKO: VAZGEÇMEDİK

Anmada ilk konuşma DİSK Genel Başkanı Kani Beko tarafından yapıldı. “Tam 40 yıl önce bu alanda 34 yoldaşımızı kaybettik” diyerek sözlerine başlayan Beko, aradan geçen bunca zamana rağmen katillerin hâlâ adalete teslim edilmediğini vurguladı. DİSK olarak katillerden hesap sorulana kadar Taksim mücadelesini devam ettireceklerini aktaran Beko, "Taksim’den vazgeçmedik; vazgeçmeyeceğiz” dedi. Bu katliamın sorumlularının herkes gibi bir gün öleceğini söyleyen Beko, o gün cuntacı faşist Kenan Evren gibi yalnız başlarına gömüleceklerini ifade etti. Beko, herkese açık olan Taksim’in işçilere yine kapanmasına tepki göstererek, “Taksim bizim sevdamız. Elbet bir gün milyonlar olarak 1 Mayıs ‘ı burada kutlayacağız” diye konuştu.

OHAL kararnameleriyle yüz binlerce kamu emekçisinin işinden edildiğini, 80 üzerinde belediyeye kayyum atandığını, muhalif TV ve basın yayın organlarının kapatıldığını, siyasetçi, akademisyen ve gazetecilerin hapsedildiğini hatırlatan Beko, bu yetmiyormuş gibi şimdi de işçilerin kıdem tazminatlarının gasp edilmek istendiğine dikkat çekti. Beko, yaşanan bütün bu hukuksuz ve haksız uygulamaları kürsülerden haykırmak zorunda oldukları için bu yıl 1 Mayıs’ı kitlesel olarak kutlama kararını aldıklarını belirtti.

Referandum sonuçlarına da değinen Beko, sandıklardan ‘Hayır’ çıktığını vurgulayarak, bu ülkede yıllarca emekçilerin hakları gasp edildiği gibi Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) halkın oylarını gasp ettiğine işaret etti. “Bizim faşist, otoriter, tekçi bir anayasaya ihtiyacımız yok” diyen Beko, demokratik, özgürlükçü, barışçıl bir anayasa yapılana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Beko, "Kahrolsun faşist diktatörlük, yaşasın hakların birliği, yaşasın devrim ve sosyalizm” diyerek sözlerini sonlandırdı.

ÖZGEN: ÖZGÜRLÜK VE BARIŞ İÇİN ALANLARA

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, 1 Mayıs'ta hayatını kaybeden işçi ve devrimcileri anarak sözlerine başladı. Katliamcı zihniyetinin bu ülkede köklü tarihsel bir geçmişi olduğunu hatırlatan Özgen, dünden bugüne yaşanan katliamlarla hiç yüzleşilmediğini kaydetti. '77 1 Mayısı'nın da bu katliamlardan biri olduğunu söyleyen Özgen, bu katliamın sorumlularının kontrgerilla olduğuna işaret etti. Emekçilerden korkan otoriter, faşist ve diktatoryal zihniyetle sonuna kadar mücadele edeceklerini vurgulayan Özgen, tekçi, faşist, otoriter sisteme karşı demokrasiyi, özgürlüğü ve barışı haykırmak için 1 Mayıs’ta alanlarda olacaklarını söyledi.

TÜRKEL: KATLİAMLARA KARŞI EN BÜYÜK GÜÇ MÜCADELE

TTB Genel Başkanı Raşit Türkel, 1 Mayıs katliamının tüm katliamlar gibi yükselen muhalefeti bastırmak ve sindirmek amacıyla yapıldığını kaydetti. Bu katliamla 12 Eylül’ün işaret fişeğinin verildiğini belirten Türkel, Suruç Katliamı gibi bu katliamın sorumlularının açığa çıkartılmadığını hatırlattı. Bu katliamlara karşı en büyük gücün hesap sormak, mücadele etmek olduğunu vurgulayan Türkel, kanlı 1 Mayıs’ta hayatını kaybedenlerin mücadele yoluna ışık tutmaya devam edeceğini ifade etti.

KORAMAZ: ZULÜM VE BASKI YOLUMUZDAN DÖNDÜREMEZ

TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz ise, zulmün ve baskıların insanca yaşamak için verdikleri mücadeleden geri döndüremeyeceğini vurgulayarak, mücadeleyi yükseltmeye devam edeceklerini söyledi. Nazım Hikmet’in bir şiirini seslendiren Koramaz, 1 Mayıs'ta çalınan oylarının ve emeklerinin hesabını soracaklarını kaydetti.

Katliamda hayatını kaybedenler anısına Kazancı Yokuşu’na karanfiller bırakan kitle, Galatasaray Meydanı’nda adalet nöbeti gerçekleştiren Cumartesi Anneleri'ni selamlayarak, ikinci anmanın gerçekleşeceği Şişhane'ye doğru yürüdü.