1 Mayıs 1977’de katledilen kadın emekçiler anıldı

DİSK, TMMOB, TTB ve KESK'li kadınlar, 1 Mayıs 1977'de katledilen kadın emekçileri anmak için Fransız Konsolosluğu'ndan Kazancı Yokuşu'na yürüdü.

1 Mayıs’ta Bakırköy’de olacaklarını duyuran kadınlar “bizler işçi ve emekçi kadınlar olarak, erkek egemen sistemin bizleri ezmesine ve sömürmesine karşı, 1 Mayıs’ta yitirdiğimiz canların sesini sesimize katarak Bakırköy’de olacağız” dedi.

Fransız Konsolosluğu önünde bir araya gelen DİSK, KESK, TTB, TMMOB’lu kadınlar, 1 Mayıs 77’de katledilen kadın emekçileri Kazancı Yokuşu’na yaptıkları yürüyüşle andı. Suruç gazisi Çağla Seven’in de katıldığı yürüyüşte “1 Mayıs 1977 Katliamında kaybettiklerimizi unutmadık, unutmayacağız” yazılı pankart ve kırmızı karanfiller taşıyan kadınlar “Yaşasın 1 Mayıs”, “Bijî yek Gulan”, “1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “Jin jiyan azadî” sloganlarını attı. Kazancı Yokuşu’nda 1 Mayıs'ta hayatını kaybeden kadın emekçilerinin isimleri sayan kadınlar adına açıklamayı Eğitim Sen 3 No'lu Şube Başkanı Ayfer Koçak okudu.

‘AİLE DEĞİL KADINIZ !’

15 Temmuz darbe girişiminden bu yana kadınlara yönelik baskıların daha da arttığına işaret eden Koçak, darbeyi bahane ederek OHAL ilan eden AKP hükümetinin, direnen binlerce kadın emekçisinin ihraç ederek, açığa alarak, issiz bırakılarak göz dağa verilmeye çalıştığını hatırlattı. Bunun boş bir çaba olduğunu kadınların Kadıköy’den Ankara’ya, Malatya’dan Amed’e meydanlarda isyanlarını çoğalttıklarını vurgulayan Koçak, "Görünmeyen emeğe, esnek, evde, yarı zamanlı, yarı ücretli çalışmaya 'Hayır' diyoruz. Aile paketi adı altında bizi evlere hapsetmeye çalışanlar karşı 'aile değil kadınız' demek için isyandayız" dedi.

‘BASKILARA KARŞI DİK DURAN KÜRT KADINLARIN DURUŞU BİZE GÜÇ VERİYOR!’

Rojava, Şengal, Cizre ve Sur'da direnen ve dik duran kadınlara selamlayan Koçak “ağır baskı koşullarına rağmen dimdik ayakta duran Kobanê’de, Cizre’de, Sur’daki kadınların duruşu bizlere erkek egemen iktidara karşı direnme ve mücadele etme gücü veriyor” diye konuştu. Erkek egemen sistemin kadınları ezmesine ve sömürmesine karşı 1 Mayıs’ta Bakırköy’de olacaklarını duyuran Koçak “1 Mayıs 1977'de yitirdiğimiz Hacer İpek Saman, Hatice Altun, Jale Yeşilnil, Kadriye Duman, Leyla Altıparmak, Meral Cebren Özkol, Nazan Ünaldı, Diran Nigiz, Sibel Açıkalın için 1 Mayıs’ta Bakırköy’de meydanında seslerimizin sesine katacağız” dedi.

Açıklamanın ardından kadınlar anıta karanfiller bıraktı.