Yunanistan Türkiye’ye 10 bin göçmeni geri gönderecek!

Yunanistan hükümeti, 2020 yılı sonuna kadar Türkiye’ye 10 bin göçmeni geri göndermek istediklerini açıkladı.

Pazartesi günü Bakanlar Kurulu toplantısı ardına yapılan yazılı açıklamada, önceki solcu hükümet Syriza döneminde dört buçuk yılda bin 806 göçmenin gönderildiği hatırlatıldı.

Muhafazakar Kyriakos Miçotakis hükümeti, 2020 yılı sonuna kadar 10 bin göçmeni Türkiye’ye geri gönderme niyetinde olduğunu bildirdi.

Yunanistan’a son zamanlarda Türkiye üzerinden göç akışı arttı. AB ile Türkiye arasında 2016’da imzalanan tartışmalı mülteci anlaşmasından bu yana en yoğun göç akışı yaşanıyor.

Hükümet tarafından açıklanan diğer tedbirler arasında Ege denizinde devriyelerin arttırılması, adalarda yoğunlaşan göçmenlerin ülkenin diğer bölgelerine gönderilmeye devam edilmesi, kaçak olanlar veya iltica talepleri reddedilenler için kapalı merkezlerin inşa edilmesi ve iltica sisteminin yeniden oluşturulması da yer alıyor.

AB ile Türkiye arasında 20 Mart 2016’da yürürlüğe giren anlaşma, Yunan adalarına Türkiye üzerinden gelen “kaçak” göçmenler ve Suriyeli mültecilerin geri gönderilmesini öngörüyor.

İnsan hakları örgütleri ve göçmenlerle dayanışma örgütleri tarafından insanlık dışı olarak değerlendirilen AB-Türkiye anlaşması ardından göç akışı sert bir şekilde düştü. Mart 2016’dan sonra Yunanistan’a ulaşanları çoğu, sınırdışı edilmemek için iltica talebinde bulundular.