Yunanistan’a 600 göçmenin girişi engellendi

Yunanistan, Türkiye kıyılarından birçok tekne ile eş zamanlı olarak hareket eden 600 dolayında göçmenin ülkeye girişini engelledi.

Yunanistan sahil güvenlik birimleri tarafından yapılan açıklamaya göre pazartesi sabahı beş yelkenli ve dört bot neredeyse aynı anda Türkiye kıyılarından harekete geçti.

Yunan sahil güvenlik birimlerinin, göçmenler Sakız ve Samos adalarının yakınlarında Türkiye kara sularındayken müdahalede bulunduğu belirtildi.

Yunan devriyelerinin göçmenleri hızlı bir şekilde tespit ederek, Türk tarafına bildirdiği, tüm gemilerin ya geri döndüğü ya da Türk güçleri tarafından durdurulduğu ifade edildi.

Atina yönetimi düzenli bir şekilde Ankara’yı insan tacirlerine karşı yeterli tedbir almamakla suçluyor. Ankara ile AB arasında 2016’da yapılan bir anlaşmaya rağmen, Türk devleti tedbir almakla kalmadığı gibi sık sık Avrupa’ya karşı bu sınır kapılarını bir tehdit unsuru olarak kullanıyor. Türk devletinin göçü organize ettiğine dair de ciddi iddialar var.

Yunanistan ise insan hakları örgütleri tarafından sürgünleri yasadışı bir şekilde geri püskürtmekle suçlanıyor. Atina göçmenleri yasadışı sınırdışı ettikleri suçlamasını reddediyor ancak çok sayıda mağdur, maruz kaldıkları insanlık dışı uygulamalara tepki gösterdi. Bu illegal sınırdışılar sırasında çok sayıda göçmenin hayatını kaybettiğine dair raporlar var.