Yunan adası Ro'ya yaklaşan Türk helikopterine uyarı ateşi

Yunanistan medyası, Ege Denizi’ndeki Ro Adası’na yaklaşan bir Türk helikopterine uyarı ateşi açıldığını duyurdu.

ERT televizyonu, Yunanistan Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayanarak, alçak uçuş yapan Türk helikopterine izli mermi ile ateş açıldığını iddia etti. Olayın Pazartesi akşamı yaşandığı bildirildi.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir Yunanistanlı askeri bir yetkili, “Helikopteri uzaklaşmaya zorlamak için uyarı ateşi açılması emri, Türkiye ile yükselen gerilim karşısında artırılan izleme ve karşılık verme önlemleri kapsamında verildi” dedi.

İki ülke arasında son aylarda gerilim tırmandı. Gerilim kaynaklarından bazıları onlarca yıllık bir geçmişe sahip. Sık sık gün yüzüne çıkarak, gerilimlerin artmasına neden oluyor. Kıbrıs meselesi bunlardan biri. Kıbrıs’ın bir yarısı, onlarca yıldır Türk işgalinde bulunuyor. Adanın etrafında denizde petrol ve gaz çıkarma çalışmaları son aylarda yoğunlaştı. İki ay önce Türkiye, İtalyan enerji grubu ENİ’ye ait bir geminin bu bölgeye geçişini engelledi.

Türkiye kısa bir süre önce Kardak kayalık adalarının aitlik sorununu da bir kez daha gündeme getirdi. Kardak krizi, 1996 yılında Yunanistan ve Türkiye’yi savaşın eşiğine getirmişti. Yakın zamanda, bu bölgede bir çok kez askeri gerilim yaşandı.

Son olarak, bir ay önce iki Yunan askeri Türkiye tarafından, sınır ihlali yaptıkları gerekçesiyle rehin alındı. Türkiye, sınır ihlalini gerekçe olarak sunsa da, karşılığında Türkiye’den kaçan sekiz askeri istemesi, bu rehinelik durumunu doğruladı. Temmuz 2016’daki darbe girişimi ardından bazı askerler Yunanistan’a kaçmış ve iltica talebinde bulunmuştu. Yunan adaleti, bunların Türkiye’ye iadesini reddediyor. Atina hükümeti de, rehin alınan Yunan askerler ile ilticacı asker olayının birbirine bağlanmasına tepki gösteriyor.