Yukarı Karabağ’da gerilim yeniden tırmandı

Ukrayna savaşının sürdüğü bir sırada Azerbaycan güçleri Yukarı Karabağ’da görünürde Rusya’nın kontrolünde olan bir köyü işgal etti.

Rusya, cumartesi günkü bir açıklamasında Azerbaycan’ın ateşkesi ihlal ettiğini duyururken, bir sonraki açıklamasında Azerbaycan’ın Faruh isimli köyün yakınındaki güçlerini çektiğini savundu.

Bakü yönetimi ise Rusya’yı yalanlayarak, köyden çekilmediklerini bildirdi.  

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan güçlerinin sızma yaptığı sırada Rus barış gücünün eylemleri konusunda soruşturma talep etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Yukarı Karabağ'daki Rus barışı koruma birliğinin, Azerbaycan birliklerinin barış güçlerinin sorumluluk alanına girmesini sona erdirmek için somut adımlar atmasını bekliyoruz" denildi.

Yeni gerilim, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik yürüttüğü savaşa denk geldi.  

Ermenilerin çoğunlukta olduğu ve Erivan hükümetinin desteklediği Yukarı Karabağ bölgesi, Sovyetler Birliği yıkıldığında Azerbaycan’dan ayrıldı. 1990’lı yıllardaki bu savaşta 30 bini aşkın kişi hayatını kaybetti, yüzbinlerce kişi göçe maruz kaldı.

2020 sonbaharında Ermenistan ile Türkiye’nin doğrudan desteklediği Azerbaycan arasında altı hafta süren bir savaş yaşandı. Yukarı Karabağ’ın kontrolü için yaşanan savaşta 6500 kişi hayatını kaybetti ve Ermenistan savaşta yenildi.

Rusya’nın arabuluculuğu sonucunda yapılan anlaşma, Azerbaycan’a önemli oranda toprak kazandırırken, Moskova da barışı koruma adına Yukarı Karabağ’a 2 bin askerlik bir kontenjan konuşlandırdı.