Yokoluş İsyanı harekete geçti, Paris’te bir AVM işgal edildi

Çevreci hareket Yokoluş İsyanı, bir haftalık eylemlerine Paris’te büyük bir alışveriş merkezini işgal ederek başladı.

Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion) üyeleri, Paris’in güney doğusunda 130 dükkan ve restoranının bulunduğu Italie 2 isimli alışveriş merkezini “kapitalizmin sembollerinden biri” olduğu gerekçesiyle işgal etti.

Cumartesi saat 10.00’da başlayan işgal Pazar saat 04.00’e kadar sona erdi. Binanın bazı girişleri masa ve sandalyelerle kapatıldı. Güvenlik güçleri işgali sona erdirmek için gaz bombaları kullandı.

Yokoluş İsyanı üyeleri, eylem sırasında Hongkong’daki demokrasi yanlısı göstericiler gibi, yerlerinde oturarak şemsiyelerini açtı.

60 KENTTE BLOJAK EYLEMLERİ ÖNGÖRÜLÜYOR

Kısa bir süre önce ortaya çıkan ve dünyanın bir çok yerine yayılan çevreci hareket Extinction Rebellion (XR), özellikle Pazartesi’den itibaren 60 kentte binlerce kişiyi sokaklara çıkarmayı planlıyor. Londra’daki blokaj eylemlerinin iki haftadan fazla sürmesi beklenirken, Paris’te bir haftalık eylem planı çıkarıldı.

Hareket yaptığı açıklamada, dünya hükümetlerine seslenerek, “Acil iklim ve ekolojik durum ilan ettik. Siz yeteri kadar yapmadınız” dedi. Hareket diğer herkese ise “İsyan edin” çağrısında bulundu.

Londra ve Paris’in yanısıra Amsterdam, Berlin, Madrid, New York, Washington ve Brüksel gibi kentlerde eylemler olacak.

Extinction Rebellion 2018 yılı sonunda akademisyenlerin inisiyatifinde Birleşik Krallık’ta ortaya çıktı. Hareket, 1960’lı yıllarda ABD’deki yurttaş hakları için mücadeleden esinleniyor. Sivil itaatsizliği benimseyen hareket, sosyal ağlarda kendisini duyurdu ve bugün 72 ülkede 500 grup oluşturdu.

XR, Londra’da iki hafta içerisinde 20 bin ila 30 bin kişiyi bir araya getirmeyi planlıyor. Hedefte kent merkezindeki Westminster çevresinde, diğer bir ifadeyle iktidar kurumlarının yoğunlaştığı bölgede 12 sitenin işgal edilmesi var. İktidar kurumları

Berlin’de çevreciler barışçıl eylemler öngörürken, sokaklar ve parkları işgal etmeyi planlıyor. Brüksel’de ise 12 Ekim’de Kraliyet Sarayı (Palais Royal) bahçesine sızma öngörülüyor.