Yerli halklar çareyi siyasete girmekte buldu

Yaşam alanları tehdit altında olan Brezilya’daki yerli halkların daha önce görülmemiş biçimde siyasete ilgileri arttı. Brezilya’da 2 Ekim’de yapılacak seçimlerde ilk kez 45 yerli halk gruplarından toplam 180 isim milletvekili adayı.

Brezilya’nın aşırı sağcı cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro iktidarının Amazonları ormansızlaştırarak ranta açma siyaseti, ülkenin yerli halklarını siyasete yönlendirdi. Bolsonaro’nun kendilerine karşı yürüttüğü düşmanca politikalara karşısında siyasete giren yerli halkların aktivistlerin sayısı Brezilya’nın tarihinde hiçbir zaman olmadığı kadar arttı.

2 Ekim 2022 günü Brezilya’da yapılacak genel seçimlerde yerli halklardan toplam 180 ismin milletvekili adayı olduğu açıklandı.  Brezilya medyasında yer alan haberlere göre bu adaylar, ülkenin 24 eyaletinde yaşayan 45 farklı yerli halklar gruplarından. Bu durum 2014’teki seçimlere göre yüzde 116’lık bir artışa tekabül ediyor. Gözlemciler bu durumu, “Bolsonaro’ya karşı mücadele etmek için yerli halklar çareyi siyasete girmekte buldu” diyerek yorumladı.

SEÇİMİN KADERİNİ YERLİ HALKLAR BELİRLEYECEK

Brezilya’da, 2018 yılının sonunda yapılan seçimler sonrası iktidara gelen sağcı-muhafazakar Sosyal Liberal Parti’nin lideri Bolsonaro’nun başta gelen icraatlarından birisi, yerli halkların yaşam alanlarını yok ederek ranta açmaktı.

Yeni ulusal meclis üyesi milletvekilleri ile senatörlerin yanı sıra valilerin de seçileceği 2 Ekim’deki seçimlerde Bolsonaro’nun en büyük rakibi, ülkenin solcu eski devlet başkanlarından Luiz Inacio Lula da Silva. Anketlere göre seçim yarışı Bolsonaro ile Lula da Silva arasında başa baş gidiyor ve yerli halkların oyları sonuçları belirleyecek düzeyde.

2003’ten 2011’e kadar devlet başkanlığı görevi yapan Lula da Silva döneminde çok güçlü olmasa da yerli halkların yaşam alanlarının korunması için bir mücadele yürütülüyordu. Ancak Bolsonaro iktidara geldiğinde yerli halkların korunması siyaseti tamamen rafa kaldırıldı ve Amazon ormanları ekonomik amaçlarla şirketlere peşkeş çekildi.

‘MÜCADELEMİZİ HER ALANDA VERECEĞİZ’

Örneğin Bolsonaro’nun devlet başkanlığı koltuğunda oturduğu son dört yılda hiçbir zaman olmadığı kadar Amazon bölgesindeki yağmur ormanlarında yangınlar çıktı. Çoğu bilinçli olarak çıkartılan bu yangınlarla birlikte yerli halklar da merkezi hükümetin dolaylı veya direkt baskısına maruz kaldı.

Yerli halkların çatı örgütlenmesi olan Abip’in koordinatörü ve milletvekili adayı Sônia Guajajara başkent Brasília’da basına yaptığı açıklamada, “Şüphesiz siyasete girmemiz, mücadelemizin sadece siyasetle olacağı anlamına gelmiyor, mücadelemizi her alanda vereceğiz” diye konuştu.